top of page
Na_houby_3x.jpg

Jaké úlovky na vás čekají ve zdejších lesích?

Vyrazte na houby

Foto: Archiv Region Chodsko

34A_houby.png

Do lesa na houby které nemají žádné kalorie a navíc mohou být i léčivé

Je jedno jestli nám houby chutnají, jestli je jíme nebo ne, sbíráme je rádi všichni. Pravděpodobně se v nás projevuje lovec a radost z nalezeného úlovku. Náš národ je zkrátka národem houbařů.

V České republice se vyskytuje více než 2000 druhů jedlých hub, z nichž 300 druhů je bezpečněji poznatelných a vyzkoušených pro úpravu v kuchyni. Růst hub závisí hlavně na průběhu počasí. Pokud je v lesích stále spíše sucho, hojnější růst lze tedy očekávat až po vydatných deštích. O prázdninách se do přírody chodí všeobecně více a přitom mnozí houby sbírají. Je to činnost velmi oblíbená, jedná se o téměř národní sport. Každý, kdo sbírá houby pro kuchyň, sbírá jen to, co dokonale zná. Houby se určují podle specifických znaků. Nikdy nesbírejte houby jen podle obrázku či fotografie.

Na_houby_7x.jpg

Foto: Archiv Region Chodsko

34H_houby.png

20 méně známích druhů hub

V letních měsících lze již najít všechny letní druhy. Rostou také ty druhy, které rostou po celou sezónu, tedy od časného jara do pozdního podzimu. Když se vydáte s košíkem do lesa, nemusíte se tedy vrátit s prázdnou. A nemusí to být jen hříbky. Seznamte se s houbami, které jsou nejen jedlé, ale i minimálně stejně chutné a byla by velká škoda je nechat bez povšimnutí.

34E_houby.png

20 nejoblíbenějších druhů hub

Vždy dbejte na to, abyste neupravovali jiné houby, než ty, které bezpečně znáte. Houby sbíráme vždy do košíků či tašek z prodyšných materiálů. Obsahují totiž 85% vody a mohou se snadno zapařit a za velmi krátký čas plesnivět. Po návratu z lesa každou houbu důkladně prohlédněte. Podezřelé nebo červivé plodnice vyhoďte, žádnou dobrou službu Vám neudělají. Pokud nemáme prostor je ihned po příchodu z lesa zpracovat, očištěné houby uložíme na chladné místo do 10°C (sklep, lednice), a postupně zpracujte do 2 dnů.