Ingredience pro 4 osoby
Ingredience
250 g starých housek
50 ml horkého mléka
1 vejce, 1 cibule
1 lžička másla
1/2 svazku petrželky
200 g dobře propečených hovězích jater
sůl
pepř z mlýnku
1 špetka muškátového oříšku
strouhanka dle potřeby
1 mrkev
100 g cukrové lusky hrášku
1 malý pórek
1 litr masového vývaru
Příprava
Vezměte do rukou cibuli a nakrájejte ji na kousky:
Vložte do mísy, zalijte horkým mlékem a nechte krátce odstát. Přidejte vejce.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na másle do průsvitna. Přidáme ji k rohlíkům spolu s vytříděnou, omytou a nadrobno nakrájenou petrželkou a játry. Vše zpracujeme v kompaktní těsto.
Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pokud je těsto příliš měkké, zahustíme ho strouhankou.
Oloupejte mrkev a očistěte hrášek a pórek. Zeleninu omyjte a nakrájejte na jemné proužky.
Masový vývar se zeleninou přiveďte v hrnci k varu. Mokrýma rukama stočíme játrovou směs do knedlíčků, Vložte je do vývaru a vařte na mírném ohni 15-20 minut.
Polévku ozdobně naaranžujte, posypte pažitkou a ihned podávejte.
Příloha
Petržel na ozdobu.
Původní receptura
Snadné
Játrovou směs vložíme do vývaru a vaříme na mírném ohni 15-20 minut
Bylinky a koření jsou při vaření polévek a gulášů tím nejlepším. Nejdůležitější ingrediencí při přípravě polévek je koření. Čerstvé bylinky jsou téměř nutností, protože díky nim bude mít vaše polévka nebo guláš úspěch. Při používání bylinek vycházíme z toho, že jeden svazek čerstvých bylinek odpovídá jedné polévkové lžíci sušených bylinek. Pokud se vám podaří sehnat čerstvé bylinky, měli byste je použít přednostně před sušenými. Sušené bylinky se přidávají vždy při začátku vaření, čerstvé bylinky se přidávají vždy na konci. Čerstvé bylinky můžete posypat trochou vody. Dobře uzavřené v plastové fólii a uložené v chladničce vydrží po dobu několika dnů. Nejjednodušší způsob, jak uchovávat čerstvé bylinky po delší dobu, je nakrájet je nadrobno a zmrazit. Chcete-li v mrazničce skladovat větší množství, měli byste nasekané bylinky umístit na větší tác a předem je zamrazit, poté je dobře zabalit.
Comments