Pro 4 osoby.
Ingredience
1,2 kg vepřové pečeně
sůl
mletý pepř
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
1 lžička kmínu
1 lžíce strouhané citronové kůry
2-3 lžíce přepuštěného másla
2 cibule
2-3 mrkve
1 kus celeru
1 malý pórek
2 stroužky česneku
po 1 snítce rozmarýnu a tymiánu
500 ml zeleninového nebo masového vývaru
petržel na ozdobu
Příprava
Vepřovou pečeni omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a dobře osolíme a opepříme.
Stroužky česneku oloupeme a nasekáme. Přidáme majoránku, kmín a citronovou kůru a hřbetem nože je jemně nastrouháme.
Vepřovou pečeni potřete směsí koření. V pekáči rozehřejte přepuštěné máslo a maso s ním po celém povrchu potřeme. Předehřejte troubu na 180-200 °C a pečte 60-70 minut.
Očistěte a omyjte cibuli, mrkev, celer a pórek a nakrájejte je na kousky. Oloupejte stroužky česneku a nakrájejte na jemné kostičky. Bylinky roztřiďte, omyjte a nasekejte nadrobno.
Zeleninu a bylinky přidejte k vepřové pečeni v polovině doby pečení. Během pečení podlévejte zeleninovým nebo masovým vývarem. Podlévejte často.
Na konci doby pečení vyjměte vepřovou pečeni a nakrájejte ji na plátky.
Omáčku propasírujte přes síto, podle chuti osolte a opepřete, přidejte k vepřové pečeni.
Ozdobte snítkami petrželky nebo brusinkovým kompotem a ihned podávejte
Příloha
Brambory nebo houskovým knedlík.
Původní receptura
Středně náročné
Pečeme v troubě vyhřáté na 180-200 °C po dobu 60 -70 minut
Comments