top of page

Domácí chleba z brambor od oběda


Domácí chleba z brambor od oběda recept
Domácí chleba z brambor od oběda

Nevím jak vy, ale já, když vařím k obědu brambory, to často trochu přepísknu a udělám jich minimálně o dvě porce navíc. To ale nemusí být vůbec na škodu, protože bramborám od oběda lze snadno vdechnout nový život, třeba v podobě neskutečně vláčného chleba!

 

Ingredience


Na 1 bochník

asi 400 g oloupaných uvařených brambor od oběda

10 g sušeného droždí

1 lžíce tekutého medu

1 lžička soli

30 g másla

2 lžíce rostlinného oleje

asi 350 g hladké mouky plus dle potřeby na pomoučení


 

Příprava


Krok 1 ze 5

Oloupané brambory vhoďte na chvíli do horké vody nebo do mikrovlnky. V rendlíku rozehřejte asi 100 ml vody, aby byla vlažná. Vodu přelijte do mísy, přisypte droždí, přidejte med, zamíchejte a nechte tento základ asi 10 minut „pracovat“. Mezitím do teplých brambor přidejte máslo, olej, sůl a vše pořádně rozmačkejte, ať v bramborech nezůstanou žádné hrudky.


Krok 2 ze 5

Jakmile budete připravení, začněte bramborovou směs pomalu přimíchávat do základu z droždí, hezky část po části. Hned jak do těsta dostanete veškeré brambory, začněte po lžících přisypávat také mouku. Vařečkou těsto vždycky zamíchejte, ať se dobře spojí.


Krok 3 ze 5

Ve chvíli, kdy začne těsto vytvářet hrudky, jej vyklopte na pomoučenou pracovní desku a hněťte, dokud nebude kompaktní a hladké. Podle potřeby těsto dále podsypávejte moukou. Hnětení zabere asi 10 minut. Poté těsto přesuňte do moukou vysypané mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi 50 minut kynout, aby zdvojnásobilo objem a stalo se pořádně elastickým.


Krok 4 ze 5

Troubu vyhřejte na 220 stupňů. Z vykynutého těsta vytvarujte asi 3 cm vysokou placku. Těsto hezky promačkejte, ať z něj dostanete co nejvíce přebytečného vzduchu. Potom začněte placku kolem dokola po částech přehýbat směrem do středu, jako kdybyste skládali měšec. Vzniklý „měšec“ alias bochník otočte tak, aby byl švem dolů a hladkou částí nahoru. Bochník dotvarujte podle potřeby.


Krok 5 ze 5

Bochník dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte jej ještě jednou zdvojnásobit objem. Kynutí zabere asi 30 minut. Poté bochník potřete vodou a na povrchu udělejte do těsta 4 mělké zdobné zářezy.


Chleba pečte při 220 stupních asi 20 minut, následně teplotu snižte na 190 stupňů a v pečení pokračujte dalších 15 až 20 minut. Když do bochníku píchnete špejlí, těsto by se nemělo lepit. Po upečení nechte chleba vychladnout. Škoda nevědět: Pokud budete chtít, můžete chleba před pečením posypat cibulovými nebo sezamovými semínky, případně také ovesnými vločkami.


 

Příloha


Samostatná příloha


 

Recepty Chodsko

Původní receptura



Chodské recepty

Snadné



Tradiční chodská jídla

Pečení při 220 stupních

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page