Tradiční švestkový koláč.
Ingredience
150 g polohrubé mouky
70 g cukru
70 g rostlinného tuku
1/8 l mléka
1 vejce
1/2 kypřícího prášku
400 g švestek
máslo a hrubá mouka nebo strouhaná houska na plech či formu
Příprava
Mouku prosejeme s kypřícím práškem do mísy přidáme cukr, rozpuštěné máslo nebo rostlinný tuk, vejce a vlažné mléko. Dobře zamícháme a vlijeme do vymaštěné a vysypané remosky nebo koláčové formy. Poklademe vypeckovanými švestkami (mohou být i meruňky, jahody, rybíz apod.), posypeme drobenkou a v předehřáté troubě upečeme.
Drobenka
Mouku promícháme s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme pokrájené máslo nebo rostlinný tuk a prsty dobře rozemneme, až je drobenka sypká, bez větších kousků. Švestky jsou sice chudé vitamínem C, zato však na koláči znamenitě chutnají.
Příloha
Káva nebo čaj.
Klasická receptura
Středně snadné
Pečeme v předehřáté troubě
Comments