Poctivá slanina.
Ingredience
syrové hřbetní sádlo i s kůží
sůl
česnek dle chuti
Příprava
Syrové hřbetní sádlo včetně kůže nařežeme na šrůtky přibližného rozměru 12x20cm. Po celém povrchu pečlivě vetřeme sůl a česnek. Jednotlivé díly nasolíme při použití 0,5kg soli na 10kg sádla. Šrůtky slaniny vyskládáme do nádoby a jednotlivé kusy prokládáme hrubou solí. Takto uložené necháme uležet 3 až 5 týdnů při teplotě 0 °C. Před uzením namočíme sádlo na 5 minut do vlažné vody, zaháčkujeme, pověsíme na tyč a necháme v teple oschnout. Udírnu dobře vytopíme a oschlé sádlo vyhřáté na pokojovou teplotu zvolna udíme nepříliš horkým kouřem 6 až 8 hodin. Nejvhodnější je použít k topení švestková polínka a bukové piliny.
Příloha
Chléb.
Nejvhodnější je použít k topení švestková polínka a bukové piliny.
Původní receptura
Náročné na čas
Zvolna udíme nepříliš horkým kouřem 6 až 8 hodin
Comments