Sladká masopustní tečka.
Ingredience
1,5kg polohrubé mouky
60g másla
60g cukru
4 žloutky
30g kvasnic
1l mléka
2 lžíce rumu
špetka citrónové kůry
špetka soli
tuk na smažení
mleté ořechy (lískové, mandle, pekanové)
vanilkový cukr
skořice
Příprava
Nejprve si vyhotovíme, případně koupíme mírně kónické válečky dlouhé asi 15 až 20cm o průměru 5cm (vyřezávají se z měkkého dřeva). Tyto válečky dobře omastíme, aby se nám trdlo po smažení nelepilo a dalo se dobře sejmout. Nejprve si připravíme kvásek: do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do misky prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, citrónovou kůru, žloutky, přilijeme vlažné mléko, vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vypracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Na pomoučněný vál lžící z těsta oddělíme menší části, ze kterých vytvoříme asi 1cm silné válečky. Ty omotáme na dobře promaštěné trdlo a do 3/4 ponoříme do rozpáleného tuku a smažíme dozlatova. Okapané, ještě teplé trdelníky obalujeme ve vanilkovém cukru, skořici nebo drcených ořeších.
Příloha
Samostatná sladkost.
Trdelníky se mohou péct i na otevřeném ohni na kovových válečcích, tak jak to známe z různých trhů.
Klasická receptura
Středně náročné
Teplé trdelníky obalujeme ve vanilkovém cukru, skořici nebo drcených ořeších
Comments