
Trochu zvláštnosti.
Jsou lidé, kteří si potrpí na zvláštnosti. A mezi skutečnými milovníky dobrého jídla jich je většina. Jim je také určeno několik zvláštností z myslivecké kuchyně. Medvěd byl naší největší šelmou. Dosahoval 100 až 300 kg váhy a žil v horských rozsáhlých lesních oblastech. Lovil se na zvláštní povolení. Navzdory všem legendám o výborné indiánské a zálesácké pochoutce z medvědích tlap má zvěřinu velmi tuhou. Pro kuchyňskou úpravu se hodí nejvýš zvěřina z mladých kusů. Upravuje se po předchozím, naloženi v mořidle podobně jako zvěřina jelení. Medvědí zvěřinu dříve před kuchyňskou úpravou prohlédnul zvěrolékař. V dnešní době a v návaznosti na nařízení EU byl vytvořen pružný a především jednoduchý systém prohlídky ulovené zvěře pomocí speciálně vyškolených osob, který umožňuje základní hygienickou a zdravotní kontrolu přímo v honitbách. Medvěd, ale mezi ně nepatří.
Ingredience
2 medvědí tlapy
1/2 l bílého vína
kůru z 1 citrónu
špetka zázvoru
5 zrn pepře
1 cibule
3 hřebíčky
1 lžíce octa
1/4 l vepřové krve
10 dkg hrachových lusků
10 dkg másla
1 lžíce mouky
sůl
Příprava
Stažené, oddělené medvědí tlapy důkladně umyjeme a spaříme. Potom na chodidlech odřízneme vazivové polštářky a očištěné tlapy dáme do kastrolu, zalijeme bílým vínem, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, zázvor, pepř, osolíme a vše dusíme do změknutí. Na udušené tlapy nalijeme vepřovou krev, přidáme ocet, zamícháme lusky pokrájené na kousky, přidáme na plátky nakrájenou cibuli a hřebíček. Nakonec vše zahustíme jíškou a posypeme zbytkem citrónové kůry.
Příloha
Chléb

Původní receptura

Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu

Zvláště chráněný druh
Comments