Omáčka ze švestek - Merenda (Stráž, Tlumačov, Díly atd.)

Aktualizováno: 18. 2.



Láká svou barvou i vůní, a což teprve, když do ní ponoříte lžíci… rozplyne se vám na jazyku slast.


1/2 kg sušených švestek

2 lžíce cukru

trochu skořice a hřebíčku

asi 5 lžic mléka

1 lžička mouky

voda podle potřeby


Omáčka se může vařit i ze syrových švestek, pak se potřebuje méně vody než na rozvaření sušených. Při vaření se přidá cukr a koření. Když jsou švestky zcela rozvařené, přecedí se a omáčka se zahustí mlékem s moukou. Místo mléka můžeme použít smetanu. Kvásek necháme v hotové omáčce ještě chvíli povařit.

Příloha: vdolek, lívance, bacán.

Omáčka se vařila nejčastěji v době podzimního dobývání brambor. Vařila-li se ze sušených švestek, přecedila se až po jejich dokonalém rozvaření. Na Chodsku nahradil cedník kameninový hrnec s drobnými otvory, nazývaný zde hrachovec.

27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše