top of page

Ovocné knedlíky z bramborového těsta

Aktualizováno: 8. 6. 2024


Ovocné knedlíky z bramborového těsta recept
Ovocné knedlíky z bramborového těsta

Klasická receptura.



Ingredience


350 g brambor

1 vejce

170-180 g hrubé mouky

50 g cukru

50 g umletého máku

40 g másla na maštění (může být i sádlo)

třešně nebo višně

sůl



Příprava


Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme. Přisypeme mouku, přidáme vejce a špetku soli. Zpracujeme tužší těsto, vyválíme váleček a rozkrájíme na stejné dílky. Poklademe ovocem, dobře uzavřeme a vaříme v osolené vodě asi 8-10 minut. Uvařené knedlíky z vody vyjmeme a každý propíchneme vidličkou, aby vyšla pára. Na talířích sypeme cukrem smíchaným s mletým mákem a mastíme máslem nebo sádlem.


Pokrm je chudý bílkovinami jako většina sladkých pokrmů. Jeho nutriční hodnotu zvyšuje přídavek máku, jenž je bohatým zdrojem vápníku a železa.

1 porce = 3 705 kJ (885 kcal)



Příloha


Samostatné jídlo



Recepty Chodsko

Klasická receptura



Chodské recepty

Snadné



Tradiční chodská jídla

Vaříme v osolené vodě asi 8-10 minut

Comments


bottom of page