Klasická receptura.
Ingredience
350 g brambor
1 vejce
170-180 g hrubé mouky
50 g cukru
50 g umletého máku
40 g másla na maštění (může být i sádlo)
třešně nebo višně
sůl
Příprava
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme. Přisypeme mouku, přidáme vejce a špetku soli. Zpracujeme tužší těsto, vyválíme váleček a rozkrájíme na stejné dílky. Poklademe ovocem, dobře uzavřeme a vaříme v osolené vodě asi 8-10 minut. Uvařené knedlíky z vody vyjmeme a každý propíchneme vidličkou, aby vyšla pára. Na talířích sypeme cukrem smíchaným s mletým mákem a mastíme máslem nebo sádlem.
Pokrm je chudý bílkovinami jako většina sladkých pokrmů. Jeho nutriční hodnotu zvyšuje přídavek máku, jenž je bohatým zdrojem vápníku a železa.
1 porce = 3 705 kJ (885 kcal)
Příloha
Samostatné jídlo
Klasická receptura
Snadné
Vaříme v osolené vodě asi 8-10 minut
Comments