Velice chutnou, zdravou a hlavně 100% ovocnou chuť v každém doušku si můžete dopřát, když si připravíte domácí pečený čaj.
Ingredience
Suroviny (4 osoby):
2 kg hrušek (nebo jablek, můžete i zkombinovat)
13 dkg čerstvého zázvoru
17 dkg cukru krupice
půl velké sklenice medu
2 dl rumu, dužina ze dvou citronů
hřebíček
dvě tyčinky skořice
vyvařené skleničky s víčky na uskladnění hotového čaje
Příprava
Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kostičky, zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V misce smíchejte s cukrem, medem, kořením a rumem a přemístěte vše na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 185 stupňů po dobu cca 50 minut.
Z upečeného čaje vyjměte hřebíček i skořici a ještě horkou směsí plňte vyvařené skleničky otřené čistým lihem. Zavíčkované sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Podávání
Do 200ml hrnku dejte 2 lžičky čaje a zalijte horkou vodou. Dle chuti můžete přidat čerstvou citronovou šťávu.
Příloha
Vánoční cukroví.
Pečený čaj ve skleničkách může být milým dárkem pro vaše blízké. Dejte na sklenici s víčkem stylové plátýnko a převázejte ozdobným provázkem. Vykouzlíte milý a nenákladný dárek. Pokaždé, když pak půjdete na návštěvu, gratulovat k narozeninám, nebo budete chtít potěšit jen tak kolegyni v práci, sáhnete do zásob a vylovíte dárek, který potěší.
Klasická receptura
Snadné
Pečeme v troubě předehřáté na 185 stupňů po dobu cca 50 minut
Comments