top of page

Praví boršč


Praví boršč recept
Praví boršč

Boršč, lidově bařt.


 

Ingredience


100 g hovězího masa

100 g vepřového masa

30 g uzeniny

100 g bílého zelí (může být i sterilované)

50 g kořenové zeleniny

150 g brambor

30 g cibule

20 g oleje

70 g červené řepy (může být i sterilovaná)

lžička sterilovaného hrášku

5 g cukru

1 dl kysané smetany

1-2 stroužky česneku

lžička rajčatového protlaku

ocet

celý pepř

kmín

bobkový list

hřebíček

sůl


 

Příprava


Jemně sekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso rozkrájené na malé kousky, proužky uzeniny a krátce osmahneme. Potom zalijeme vodou, osolíme a vaříme. K poloměkkému masu přidáme strouhanou nebo drobně pokrájenou kořenovou zeleninu, proužky bílého zelí, koření a dále vaříme. Asi po 10 minutách vložíme do polévky kostičky oloupaných brambor, prolisovaný česnek, rajčatový protlak a dovaříme vše do měkka. Do hotové polévky vložíme proužky vařené červené řepy (červenou řepu uvaříme v hrnku zvlášť) a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec podle chuti přikyselíme, přisolíme či přisladíme. Na talířích přidáme do polévky kysanou smetanu.


Poskytuje tělu hojnost bílkovin, tuků i sacharidů, vitamínu C i dalších vitamínů.

l porce = 2 080 kJ (497 kcal)



 

Příloha


Praví boršč je vydatná polévka, jež s chlebem může představovat oběd či večeři.


 
Recept na praví boršč





Na Domažlicku se kořenová zelenina, hrášek, bílé zelí a cibule vynechává. Také můžete použít jeden druh masa. A také se někdy přidávají černé fazole. Chuťově je pak boršč ještě výraznější.



 

Recepty Chodsko

Klasická receptura



Chodské recepty

Náročnější



Tradiční chodská jídla

Červenou řepu vaříme zvlášť



8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page