Rýpl (Chodské vsi)

Aktualizováno: 18. 2.



Také máte rádi staré a levné recepty? Taky ty jednoduché, které nabízejí baštu s minimem ingrediencí? Tohle všechno rýpl splňuje. Někde se můžete setkat i s názvem Šumavský šmorn. Rýpl vaříme už mnoho let, vždycky v zimě a vždycky si na něm báječně pochutnáme. U nás se jí se salátem z kysaného zelí. A co u vás?


600 g brambor

5 velkých lžic mouky

3 velké lžíce sádla

2 lžičky soli

kysané zelí


Omyté brambory dáme do hrnce s 7 dl vody a uvaříme je doměkka - vaříme je asi 20 minut. Poté se uvařené, oloupané brambory nastrouhají na hrubém struhadle. Přidá se sůl, trochu hrubé mouky a vše se opatrně promíchá tak, aby se jednotlivé části neslepily (prsty brambory s moukou lehce promneme tak, že vznikne "žmolenka", ne těsto). Takto promíchané brambory se dají na vymaštěný pekáč a upečou dorůžova. Upečený rýpl se mastí nebo také polévá kváskem. Ozdobit ho můžete jemnou petrželí nebo natí zelené cibulky. Opékance jsou křupavé, podáváme je s kysaným zelím.

41 zobrazení0 komentářů