top of page

Rýpl (Chodské vsi)


Rýpl recept
Rýpl

Také máte rádi staré a levné recepty? Taky ty jednoduché, které nabízejí baštu s minimem ingrediencí? Tohle všechno rýpl splňuje. Někde se můžete setkat i s názvem Šumavský šmorn. Rýpl vaříme už mnoho let, vždycky v zimě a vždycky si na něm báječně pochutnáme. U nás se jí se salátem z kysaného zelí. A co u vás?

 

Ingredience


600 g brambor

5 velkých lžic mouky

3 velké lžíce sádla

2 lžičky soli

kysané zelí


 

Příprava


Omyté brambory dáme do hrnce s 7 dl vody a uvaříme je doměkka - vaříme je asi 20 minut. Poté se uvařené, oloupané brambory nastrouhají na hrubém struhadle. Přidá se sůl, trochu hrubé mouky a vše se opatrně promíchá tak, aby se jednotlivé části neslepily (prsty brambory s moukou lehce promneme tak, že vznikne "žmolenka", ne těsto). Takto promíchané brambory se dají na vymaštěný pekáč a upečou dorůžova. Upečený rýpl se mastí nebo také polévá kváskem. Ozdobit ho můžete jemnou petrželí nebo natí zelené cibulky.


 

Příloha


Opékance jsou křupavé, podáváme je s kysaným zelím.


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Snadné


Tradiční chodská jídla

Pečení do růžova

57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page