Poctivé jitrnice.
Ingredience
1 500g vepřové hlavy
250g vepřových plic
kousek sleziny
250g vepřového bůčku
100g vepřových jater
500g žemlí
1l vývaru z masa (používá se vývar z ovaru)
třený česnek
pepř, mleté nové koření
majoránka
muškátový květ,
škvarky z vnitřního sádla
sůl
Příprava
Opláchnutou vepřovou hlavu, plíce, slezinu a bůček vaříme v osolené vodě
do polotuha. Maso vykostíme a nasekáme kolíbacím nožem na drobné části. Očištěná a opláchnutá játra semeleme mlýnkem najemno. Játra s namletou žemlí, kterou jsme namočili ve vodě a vyždímali, smícháme s rozsekaným masem a škvarky. Ochutíme kořením a solí, přidáme scezený vývar a vše promícháme. Plníme do čistých střev o délce 22 až 25 cm, která jsou z jedné strany dobře zašpejlována. Na konci střívka si necháme dostatek místa pro zašpejlování. Jitrnice se pak vaří po 15 kusech. Voda se přivede k mírnému varu a pak velmi zvolna vaříme 10-15 minut dle síly střívka. Hotové jitrničky plavou na hladině. Řezník pozná, zda jsou jitrnice hotové podle „pískání“. Jitrničky po vylovení opláchneme vlažnou vodou a skládáme na čisté prkno. Jitrnice se mohou jíst studené nebo dozlatova opečené se šťouchaným bramborem a kysaným zelím.
Příloha
Chléb.
Původní receptura
Náročné na přípravu
Vaříme 10-15 minut dle síly střívka
Comments