Tetřev se dříve vyskytoval hlavně v rozsáhlých jehličnatých lesích, nebyl však příliš hojný. Dnes je vzácný a v Česku je tetřev hlušec považován za kriticky ohrožený druh. Kohout může vážit až 5 kg, slepice nejvýše 3 kg. Dříve se lovil pouze kohout, a to od 16. března do 15. května. Zvěřina starých kohouta je tuhá a houževnatá, musí před přípravou 14 dni viset v peří na studeném, vzdušném místě. Vhodně upravená zvěřina chutná výborně a má typickou kořennou příchuť, pocházející ze silic obsažených v pupenech jehličnatých dřevin, které tetřev zvláště na jaře uštipuje. Znakem starého kohouta je mohutnější tatrč (vějíř) s pery na konci zarovnanými až mírně vykrojenými.
Ingredience
1 tetřev
100 g slaniny
100 g másla
1 cibule
300 ml vývaru
2 lžíce drceného jalovce
5 kuliček pepře
mletý pepř
sůl
Příprava
Tetřeva vyndáme z mořidla a protáhneme proužky slaniny, pak ho potřeme drceným jalovcem smíchaným se solí a pepřem. V pekáčku rozehřejeme máslo, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a vložíme tetřeva. Přidáme celý pepř, podlijeme částí vývaru a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Během pečení prsa přeléváme vývarem. Podáváme s opečenými brambory a lžičkou brusinkového džemu.
Příloha
Opečené brambory.
Původní receptura
Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu
Zvláště chráněný druh
Comments