1x.jpg

Bavorsko – země labužníků

Bavorsko, to je země labužníku a špičkové gastronomie. Bavorské pochoutky tak nabízí něco pro každý vkus. Nechte si chutnat!

Foto: BAYERN TOURISMUS Marketing GmbH

bayern_5.png

Regionální kuchyně a vynikající kultura piva

Od Weidenu po Passau, od Füssenu po Chiemgau - každý kout Bavorska je domovem velmi zvláštních regionálních ingrediencí, speciálních typů příprav, mnoha piv a jedinečných pokrmů, které charakterizují charakter bavorské kultury.

Bavorsko, země labužníků
Bavorské preclíky

Bavorské pochoutky

V Horním ani Dolním Bavorsku si nelze představit svačinu či piknik bez pikantního sýrového krému (Obatzdn), preclíku (Brezn) a nastrouhané ředkve (Radi). Před polednem k nim patří často také bílé klobásy „Weißwürste“. Ale se sladkou hořčicí! Slavné Norimberské klobásy se naproti tomu podávají výhradně s ostrou hořčicí, ty pak chutnají výborně s čerstvě točeným pivem. Na zdraví a na zdejší pohostinnost!

Horní Bavorsko – domov bílé klobásy

Bez preclíku, pikantní sýrové pomazánky „Obazdn“ a ředkve

by návštěva zahradní restaurace nebyla tím pravým. A bílá klobása? Ta nesmí nikdy slyšet polední zvonění, což znamená, že bílé klobásy se jí jen dopoledne. Nejlépe chutnají s vynikajícím kvasnicovým pivem. A v každé denní i roční

době je oblíbené pečené vepřové koleno.

Bavorsko
Bavorsko, země labužníků

Východní Bavorsko – tady se vaří vydatně

Ve východobavorské kuchyni se ještě připravují velice původní pokrmy. Zabijačkový talíř, bramborové šišky (Dradewixpfeiferl) nebo do černá vyuzená šunka jsou jen některá ze zde nabízených klasických jídel.

A k tomu dvojitá kořalka z koprníku. Na zdraví!

Franky – víno a klobásy

Mnohé z nejlepších vín Müller-Turgau pocházejí z Frank. Tento ušlechtilý nápoje se výborně popíjí ve společnosti na četných vinných slavnostech pořádaných v této oblasti. Kromě vína oceňují návštěvníci také místní pečené klobásy. Nejvíce prodávaným artiklem v době Vánoc je ovšem Norimberský perník.

Bavorské víno a klobásy
Bavorsko, země labužníků

Allgäu/Bavorsko – švábské špecle s notnou porcí sýra

Krávy v Allgäu jsou prý ty nejkrásnější na světe. Jejich mléko je základem mnoha specialit. Ementál, horský sýr a oblíbené sýrové špecle jsou známé daleko za hranicemi oblasti. Augsburskou specialitou je švestkový koláč (Zwetschgendatschi), který osladí každé letní odpoledne.

Bavorsko – země piva

Říká se, že pivo je v Bavorsku základní potravina. Více než polovina ze všech německých pivovarů se nachází v Bavorsku. Bavorské pivo je věhlasné nejen svou výraznou chutí, ale také svou vynikající kvalitou. Ještě dnes platí bavorské „přikázání čistoty“ z roku 1516. Nařizuje, že pivo smí obsahovat pouze chmel, slad, kvasnice a vodu. V roce 2016 se bude slavit 500. výročí přijetí nařízení o čistotě piva.

Foto: BAYERN TOURISMUS Marketing GmbH

Bavorské pivo