top of page
Recepty Chodsko a Šumava

Tradičně netradiční recepty

Chodsko chutná

Ochutnejte místní i okolní kulinářské recepty

Foto: Archiv Region Chodsko

Blog

Ochutnejte Chodsko

Vařte, pečte a ochutnávejte ze zdejších pokladů Chodské kuchyně.  Vařte nejen podle autentických a tradičních receptů, které se vařily v chodských chalupách. 

VAŘÍME JEDNODUŠE, CHUTNĚ A HOSPODÁRNĚ

Ochutnejte z Chodska: chodská kuchyně,  bavorská kuchyně, zámecká kuchyně, myslivecká kuchyně a další lákavá okolní kuchyně

Chodská kuchyně

Bavorská kuchyně

Myslivecká kuchyně

Zámecká kuchyně

Tradiční chodská a šumavská kuchyně 

Základem regionální kuchyně je dostupný materiál. Co dá příroda, co se může v horských a podhorských podmínkách vypěstovat a chovat, z toho se vaří. Většina dnešních receptů, s výjimkou pečiva, pochází až z 1. poloviny 19. stol., kdy se v Čechách rozšířilo pěstování brambor.

Tradiční chodské recepty

Chodsko a Šumava jsou regionem brambor, kyselého mléka, zelí a poctivého masa

Ale také neodolatelné smetany, tvarohu a sladkostí. 

Foto: Filipova Huť | Archiv Region Chodsko  

Vyzkoušejte zdejší recepty

Zkuste si upéct nebo uvařit podle místních receptů. Nejen podle těch, které vařily naše prababičky a babičky, ale i podle těch, které zde nyní vaříme my a možná je někdy budou vařit naše vnučky a vnuci. Některé jsou hodně sladké nebo vydatné.

43x_Odkaz.jpg
6x_Blog.jpg

Ochutnejte Chodsko a netradiční kuchyni

Najdete zde tradiční recepty z Chodské kuchyně, Šumavská kuchyně, Myslivecké kuchyně, Bavorské kuchyně, ale také si můžete zkusit připravit to, co se vařilo na zdejších zámcích a hradech. 

Nahlédněte pod pokličky zámecké a hradní kuchyně 

Můžete také zkusit připravit to, co se vařilo na zdejších zámcích a hradech. Na zámku v Horšovském Týně se do dnešních dnů dochovala stará zámecká pekárna s pecí. Na prohlídce kuchyně - z tajů depozitáře, uvidíte jídelnu pro zámecké služebnictvo a ukázku porcelánu. Na vodním hradě Švihově poznáte jak fungovalo zázemí švihovského hradu na přelomu 15. a 16. století. K vidění jsou sklepy, černá kuchyně a místa, kam často nezavítalo ani hradní panstvo.

Foto: Státní hrad a zámek Horšovský Týn | Archiv Region Chodsko  

9x_Blog.jpg
Hrad Rýzmberk a Rýzmberský hradní guláš

Vzácná hradní kuchyně nebo Rýzmberský hradní guláš

Kousek od Švihova se nachází hrad Roupov. Jan II z Roupova stál věrně při králích Jiřím z Poděbrad a Vladislavu II. Jagellonském. Také rád jedl a hostil vybranou společnost. Dominantou roupovské zříceniny je klenutá hradní kuchyně se štíhlým komínem. Jedná se o unikát, jelikož je to druhá největší pozdně gotická černá kuchyně v Čechách a ve střední Evropě která se dochovala do dnešních dnů. Nebo se můžete v červnu i s dětmi vydat na hrad Rýzmberk u Kdyně a ochutnat každoroční hradní guláš s živou muzikou. 

Foto: Hrad Rýzmberk  | Archiv Region Chodsko  

Tradiční a oblíbená chodská jídla s další inspirací

Poznejte recepty na tradiční a oblíbená chodská jídla která se podávají při zdejších slavnostech nebo všedních dnech. Mohou se stát vaší inspirací k přípravě chutných a současně levných pokrmů. 

Chodská jídla
Chodské recepty Báč

Chodská jídla vypovídají o šetrnosti chodských hospodyněk

Veškeré suroviny jsou odrazem zdejšího regionu a sousedního Bavorska. Recepty si během času hospodyňky přetvářely podle chutí svých rodin a proto existují v mnoha variantách, ona totiž samotná chodská kuchyně je tak trochu více hutná a vydatná. Bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pálenec (pučálka), mětánky či maltošny, to jsou tradiční pokrmy z Chodska a přilehlého Horní Falc- Oberpfalz. Chodský báč, jehož základem jsou brambory s kyselým mlékem, upečené a omaštěné máslem, se může lišit dům od domu. Někde se báče dodnes připravují sladké, jinde slané. Tyto jídla byla připravována již za dávných časů slavné historie strážců hranic.

Jednoduchost a snadná dostupnost surovin z venkova

Masitá jídla jsou historicky zastoupena nejméně, protože maso se podávalo na venkově zřídka a v malém množství. Vice se ho připravovalo v běžné úpravě jen při zvláštních příležitostech rodinných oslav, o poutích, svatbách a posvíceních. A kdo chtěl lovit, musel mít svolení zámeckého pána. A to se stávalo velice výjimečně. 

Myslivecká kuchyně Šumava
Chodské koláče

Chloubou chodských hospodyň jsou chodské koláče

Chloubou chodských hospodyň byly a jsou stále chodské koláče. Tvoří výjimku z uvedených levných jídel, ale jsou tak jedinečné na chuť i vzhled, že je neváhejte vyzkoušet. Výzdoba koláčů tvarohem, mákem a povidly je uměleckým dílem, které je zvlášť působivé při svatbách, kdy se jich nezřídka peče kolem dvou set. Odnoži klasických chodských koláčů je svatební koláč zvaný „vandrovník". Je to dar nevěsty ženichovi. Dříve se dělal tak velikého průměru, že musel být přenášen na víku od chlebové díže. Tradice vandrovníka se udržela dodnes, jen jeho průměr se zmenšil na 50 cm.