top of page
Ochutnej_Chodsko_1x.jpg
Chodsky_kolac_1.png

Tradičně netradiční recepty

Ochutnejte Chodsko

Foto: Archiv Region Chodsko

Logo_Ochutnejte_Chodsko_small_1.png

Vařte, pečte a sdílejte ze zdejších pokladů Chodské kuchyně!

Region brambor, kyselého mléka, zelí a poctivého masa. Ale také neodolatelné smetany, tvarohu a sladkostí. Vařte, pečte nebo smažte podle autentických receptů, které se vařily v chodských chalupách a zámecké kuchyni.

Ochutnejte Chodsko vám přináší recepty na tradiční a oblíbená chodská jídla. Mohou se stát vaší inspirací k přípravě chutných a současně levných pokrmů. Ty pak vypovídají o šetrnosti chodských hospodyněk. Masitá jídla jsou zastoupena nejméně, protože se podávalo na venkově zřídka a v malém množství. Více se ho připravovalo v běžné úpravě jen při zvláštních příležitostech rodinných oslav, o poutích, svatbách a posvíceních. Veškeré suroviny jsou tak odrazem zdejšího regionu a sousedního Bavorska. Recepty si během času hospodyňky přetvářely podle chutí svých rodin a proto existují v mnoha variantách, ona totiž samotná chodská kuchyně je tak trochu více hutná a vydatná. Bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pálenec (pučálka), mětánky či maltošny, to jsou tradiční pokrmy z Chodska a přilehlého území Bavorska. Často jde o jednoduchá jídla z brambor, kysaného zelí, kyselého mléka či smetany, někdy se špekem a slaninou. Například tradiční chodský báč, jehož základem jsou brambory s kyselým mlékem, upečené a omaštěné máslem, se může lišit dům od domu. Někde se báče dodnes připravují sladké, jinde slané. Tyto jídla byla připravována již za dávných časů slavné historie strážců hranic. Chodové byli lidé královy, lid vojenský, hraničáři, strážcové lesů a právě toto jídlo jim dodávalo sílu k jejich práci. Typicky chodské bylo také pojmenování zdejší kuchyně: bjidlička- vidlička, díže - nádoba k zadělání chleba, halmjeř, halmara - skříň, trdlo- váleček na nudle. V přilehlé bavorské kuchyni která se po staletí dodnes s tou chodskou prolíná, se také připravují velice podobné a původní pokrmy. Zabijačkový talíř, bramborové šišky (Dradewixpfeiferl), do černa vyuzená šunka, bavorské knedlíky nebo štrúdl jsou jen některá ze zde nabízených klasických jídel.

Koreni_1x.png
Koreni_17x.png
Koreni_6x.png
Vareni_6x.jpg
Vareni_7x.jpg
Vareni_8x.jpg
Koreni_8x.png

POZNEJTE NAŠE TIPY

Koreni_4x.png
Koreni_7x.png
Koreni_5x.png
Koreni_18x.png
Koreni_19x.png
Koreni_12x.png
bottom of page