Bayerischer Schweinebraten - Bavorská vepřová pečeně
Tradičně netradiční recepty
Co si dáte?
Foto: Archiv Region Chodsko
Ochutnejte Chodsko
Vaříme jednoduše, chutně a hospodárně
Vařte, pečte a ochutnávejte ze zdejších pokladů Chodské kuchyně
Vařte nejen podle autentických a tradičních receptů, které se vařily v chodských chalupách.
Chodsko je regionem brambor, kyselého mléka, zelí a poctivého masa
Ale také neodolatelné smetany, tvarohu a sladkostí.
Tradiční a oblíbená chodská jídla s další inspirací
Poznejte recepty na tradiční a oblíbená chodská jídla která se podávají při zdejších slavnostech nebo všedních dnech. Mohou se stát vaší inspirací k přípravě chutných a současně levných pokrmů. Pro ty co hledají další inspiraci a speciality, mohou zkusit recepty ze zdejších zámeckých kuchyní, loveckých revírů nebo přilehlého Bavorska.
Chodská jídla vypovídají o šetrnosti chodských hospodyněk
Masitá jídla jsou zastoupena nejméně, protože se podávalo na venkově zřídka a v malém množství. Více se ho připravovalo v běžné úpravě jen při zvláštních příležitostech rodinných oslav, o poutích, svatbách a posvíceních. Veškeré suroviny jsou tak odrazem zdejšího regionu a sousedního Bavorska. Recepty si během času hospodyňky přetvářely podle chutí svých rodin a proto existují v mnoha variantách, ona totiž samotná chodská kuchyně je tak trochu více hutná a vydatná. Bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pálenec (pučálka), mětánky či maltošny, to jsou tradiční pokrmy z Chodska a přilehlého Horní Falc- Oberpfalz.
Jednoduchost a snadno dostupné suroviny na zdejším venkově
Masitá jídla jsou historicky zastoupena nejméně, protože maso se podávalo na venkově zřídka a v malém množství. Vice se ho připravovalo v běžné úpravě jen při zvláštních příležitostech rodinných oslav, o poutích, svatbách a posvíceních. Zato brambory, pro tuto podhorskou oblast typická zemědělská plodina, daly vzniknout celé řadě pokrmů. Jejich množství podněcovalo fantazii při vymýšlení jednotlivých názvů. Omáčky se vařily ze surovin snadno dostupných a téměř vždy bez masa. Nejznámější byla omáčka ze zelné šťávy v kombinaci se škubánky.
Chloubou chodských hospodyň byly a jsou chodské koláče
Další tradiční chodská jídla
Často jde o jednoduchá jídla z brambor, kysaného zelí, kyselého mléka či smetany, někdy se špekem a slaninou. Například tradiční chodský báč, jehož základem jsou brambory s kyselým mlékem, upečené a omaštěné máslem, se může lišit dům od domu. Někde se báče dodnes připravují sladké, jinde slané. Tyto jídla byla připravována již za dávných časů slavné historie strážců hranic. Chodové byli lidé královy, lid vojenský, hraničáři, strážcové lesů a právě toto jídlo jim dodávalo sílu k jejich práci. Typicky chodské bylo také pojmenování zdejší kuchyně: bjidlička- vidlička, díže - nádoba k zadělání chleba, halmjeř, halmara - skříň, trdlo- váleček na nudle.
Ochutnejte také Bavorskou kuchyni - Bayerische Küche
„Dobré jídlo a pití udržuje tělo i duši pohromadě“. Bavorské přísloví, které charakterizuje životní styl našich sousedů. Je poměrně podobná české a rakouské kuchyni. Vývoj tradiční bavorské kuchyně měl oproti většině ostatních německých regionů jednu velkou výhodu: od 13. století nepřetržitě vládl jeden rod, a to Wittelsbachové. Po staletí se tak neměnilo dědické právo. Tím se zabránilo rozdrobení rodinného majetku a v zemědělsky orientovaném Bavorsku se zachoval velký počet bohatých dědičných hospodářství. Bohatství přirozeně znamenalo dostatek tradičních potravin, tedy mouky, masa a sádla. Kdo však si pod bavorskou kuchyní představuje jen bílou klobásu nebo vepřová kolena s kysaným zelím a knedlíkem, nepoznal její pestřejší a modernější varianty. Obyvatelé Bavorska si potrpí na vydatné a syté pokrmy. A to vše vydatně zapíjejí pivem, samozřejmě bavorským!
Tradice a bohatství
Na prvním místě maso
V přilehlé bavorské kuchyni která se po staletí dodnes s tou chodskou prolíná, se také připravují velice podobné a původní pokrmy. Bratwurst a další druhy klobás, preclíky, Eintopf (Pichelsteiner) - zelenina, vývar a maso vařené v jednom hrnci, polévka s játrovými knedlíčky, karbanátky, Císařský trhanec, Leberkäse - sekaná, Obatzda - sýrový pokrm podobný české pomazánce, kysané zelí, zabijačkový talíř, škvarková pomazánka, bramborové šišky - Dradewixpfeiferl, do černa vyuzená šunka, různé druhy ovocných knedlíků - například Germknödel nebo Dampfnudel, štrúdl nebo vanilkové rohlíčky jsou jen některá ze zde nabízených klasických jídel.
Foto: BAYERN TOURISMUS Marketing GmbH | Archiv Region Chodsko
„Práce tlačí ruce - dobré časy žaludek."
(Chodské přísloví)