Rýpl (Chodské vsi)

Vařte, pečte a sdílejte ze zdejších pokladů Chodské kuchyně!
Region brambor, kyselého mléka, zelí a poctivého masa. Ale také neodolatelné smetany, tvarohu a sladkostí. Vařte, pečte nebo smažte podle autentických receptů, které se vařily v chodských chalupách a zámecké kuchyni.
Ochutnejte Chodsko vám přináší recepty na tradiční a oblíbená chodská jídla. Mohou se stát vaší inspirací k přípravě chutných a současně levných pokrmů. Ty pak vypovídají o šetrnosti chodských hospodyněk. Masitá jídla jsou zastoupena nejméně, protože se podávalo na venkově zřídka a v malém množství. Více se ho připravovalo v běžné úpravě jen při zvláštních příležitostech rodinných oslav, o poutích, svatbách a posvíceních. Veškeré suroviny jsou tak odrazem zdejšího regionu a sousedního Bavorska. Recepty si během času hospodyňky přetvářely podle chutí svých rodin a proto existují v mnoha variantách, ona totiž samotná chodská kuchyně je tak trochu více hutná a vydatná. Bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pálenec (pučálka), mětánky či maltošny, to jsou tradiční pokrmy z Chodska a přilehlého území Bavorska. Často jde o jednoduchá jídla z brambor, kysaného zelí, kyselého mléka či smetany, někdy se špekem a slaninou. Například tradiční chodský báč, jehož základem jsou brambory s kyselým mlékem, upečené a omaštěné máslem, se může lišit dům od domu. Někde se báče dodnes připravují sladké, jinde slané. Tyto jídla byla připravována již za dávných časů slavné historie strážců hranic. Chodové byli lidé královy, lid vojenský, hraničáři, strážcové lesů a právě toto jídlo jim dodávalo sílu k jejich práci. Typicky chodské bylo také pojmenování zdejší kuchyně: bjidlička- vidlička, díže - nádoba k zadělání chleba, halmjeř, halmara - skříň, trdlo- váleček na nudle. V přilehlé bavorské kuchyni která se po staletí dodnes s tou chodskou prolíná, se také připravují velice podobné a původní pokrmy. Zabijačkový talíř, bramborové šišky (Dradewixpfeiferl), do černa vyuzená šunka, bavorské knedlíky nebo štrúdl jsou jen některá ze zde nabízených klasických jídel.







POZNEJTE NAŠE TIPY





































