Starý zajíc dušený na slanině
- Region Chodsko
- 15. 1. 2024
- Minut čtení: 1
Aktualizováno: 10. 6. 2024

Ze staročeské kuchyně.
Ingredience
1 zaječí hřbet a zadní běhy
15 dkg slaniny
5-10 dkg šunky
2 cibulky
sůl
15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
kytička bylinek
1 bobkový list
10 zrnek pepře
3 hřebíčky
1/4 l bílého vína
1/2 1 hovězí polévky
5 dkg másla
Příprava
Starý zajíc není tak chutný jako mladý, proto jeho úpravě musíme věnovat větší pozornost. Hluboký pekáč vyložíme na dně slaninou, šunkou, cibulkami, celerem, mrkví a kořenovou petrželí, kytičkou bylinek, jedním bobkovým listem, několika zrnky pepře a hřebíčky. Na to narovnáme na hřbetě a bězích proslaněného zajíce. Zalijeme jej bílým vínem a hovězí polévkou, pokryjeme papírem potřeným máslem a dusíme v dobře vyhřáté troubě pozvolna do měkka, což trvá podle stáří zajíce 2 až 3 hodiny. Pak šťávu slejeme (tuk na povrchu sebereme), procedíme a podáváme ve zvláštní nádobce. Podle chuti dosolíme.
Příloha
Osmažené brambory, knedlíky nebo makaróny; dáváme je někdy na mísu jako obložení zajíce.

Původní receptura

Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu

Dusíme v dobře vyhřáté troubě pozvolna do měkka 2 až 3 hodiny

Skvelé, že si sa spýtal! Kyselo je underrated polievka – a ako štědrovečerná verzia je to hotová bomba. Kvások namiesto octu, poriadna porcia hubového vývaru, trošku smotany na zjemnenie. Je to nielen chutné, ale aj symbolické. Navyše, je to zero waste recept! A keď ťa varenie unaví, oddýchni si pri online kasino SK Olybet Casino – tam sa tiež miešajú ingrediencie šťastia.