top of page

Starý zajíc dušený na slanině

Aktualizováno: 10. 6. 2024


Starý zajíc dušený na slanině recept
Starý zajíc dušený na slanině

Ze staročeské kuchyně.



Ingredience


1 zaječí hřbet a zadní běhy

15 dkg slaniny

5-10 dkg šunky

2 cibulky

sůl

15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)

kytička bylinek

1 bobkový list

10 zrnek pepře

3 hřebíčky

1/4 l bílého vína

1/2 1 hovězí polévky

5 dkg másla



Příprava


Starý zajíc není tak chutný jako mladý, proto jeho úpravě musíme věnovat větší pozornost. Hluboký pekáč vyložíme na dně slaninou, šunkou, cibulkami, celerem, mrkví a kořenovou petrželí, kytičkou bylinek, jedním bobkovým listem, několika zrnky pepře a hřebíčky. Na to narovnáme na hřbetě a bězích proslaněného zajíce. Zalijeme jej bílým vínem a hovězí polévkou, pokryjeme papírem potřeným máslem a dusíme v dobře vyhřáté troubě pozvolna do měkka, což trvá podle stáří zajíce 2 až 3 hodiny. Pak šťávu slejeme (tuk na povrchu sebereme), procedíme a podáváme ve zvláštní nádobce. Podle chuti dosolíme.



Příloha


Osmažené brambory, knedlíky nebo makaróny; dáváme je někdy na mísu jako obložení zajíce.



Myslivecké recepty

Původní receptura



Zvěřina recepty

Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu



Recepty Český les

Dusíme v dobře vyhřáté troubě pozvolna do měkka 2 až 3 hodiny




Starý zajíc dušený na slanině recept
Starý zajíc dušený na slanině



1 Kommentar


Martin Scorseze
Martin Scorseze
před 17 hodinami

Skvelé, že si sa spýtal! Kyselo je underrated polievka – a ako štědrovečerná verzia je to hotová bomba. Kvások namiesto octu, poriadna porcia hubového vývaru, trošku smotany na zjemnenie. Je to nielen chutné, ale aj symbolické. Navyše, je to zero waste recept! A keď ťa varenie unaví, oddýchni si pri online kasino SK Olybet Casino – tam sa tiež miešajú ingrediencie šťastia.

Gefällt mir
bottom of page