top of page

Starý zajíc dušený na slanině


Starý zajíc dušený na slanině recept
Starý zajíc dušený na slanině

Ze staročeské kuchyně.


 

Ingredience


1 zaječí hřbet a zadní běhy

15 dkg slaniny

5-10 dkg šunky

2 cibulky

sůl

15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)

kytička bylinek

1 bobkový list

10 zrnek pepře

3 hřebíčky

1/4 l bílého vína

1/2 1 hovězí polévky

5 dkg másla


 

Příprava


Starý zajíc není tak chutný jako mladý, proto jeho úpravě musíme věnovat větší pozornost. Hluboký pekáč vyložíme na dně slaninou, šunkou, cibulkami, celerem, mrkví a kořenovou petrželí, kytičkou bylinek, jedním bobkovým listem, několika zrnky pepře a hřebíčky. Na to narovnáme na hřbetě a bězích proslaněného zajíce. Zalijeme jej bílým vínem a hovězí polévkou, pokryjeme papírem potřeným máslem a dusíme v dobře vyhřáté troubě pozvolna do měkka, což trvá podle stáří zajíce 2 až 3 hodiny. Pak šťávu slejeme (tuk na povrchu sebereme), procedíme a podáváme ve zvláštní nádobce. Podle chuti dosolíme.


 

Příloha


Osmažené brambory, knedlíky nebo makaróny; dáváme je někdy na mísu jako obložení zajíce.


 

Myslivecké recepty

Původní receptura


Zvěřina recepty

Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu


Recepty Český les

Dusíme v dobře vyhřáté troubě pozvolna do měkka 2 až 3 hodiny



 

Starý zajíc dušený na slanině recept
Starý zajíc dušený na slanině



8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page