
Bavorsko - země labužníků
Bavorsko, to je země labužníku a špičkové gastronomie. Bavorské pochoutky tak nabízí něco pro každý vkus. Nechte si chutnat!
Foto: BAYERN TOURISMUS Marketing GmbH
Regionální kuchyně a vynikající kultura piva
Od Weidenu po Passau, od Füssenu po Chiemgau - každý kout Bavorska je domovem velmi zvláštních regionálních ingrediencí, speciálních typů příprav, mnoha piv a jedinečných pokrmů, které charakterizují charakter bavorské kultury.


Bavorské pochoutky
V Horním ani Dolním Bavorsku si nelze představit svačinu či piknik bez pikantního sýrového krému (Obatzdn), preclíku (Brezn) a nastrouhané ředkve (Radi). Před polednem k nim patří často také bílé klobásy „Weißwürste“. Ale se sladkou hořčicí! Slavné Norimberské klobásy se naproti tomu podávají výhradně s ostrou hořčicí, ty pak chutnají výborně s čerstvě točeným pivem. Na zdraví a na zdejší pohostinnost!
Horní Bavorsko - domov bílé klobásy
Bez preclíku, pikantní sýrové pomazánky „Obazdn“ a ředkve by návštěva zahradní restaurace nebyla tím pravým. A bílá klobása? Ta nesmí nikdy slyšet polední zvonění, což znamená, že bílé klobásy se jí jen dopoledne. Nejlépe chutnají s vynikajícím kvasnicovým pivem. A v každé denní i roční době je oblíbené pečené vepřové koleno.


Východní Bavorsko - tady se vaří vydatně
Ve východobavorské kuchyni se ještě připravují velice původní pokrmy. Zabijačkový talíř, bramborové šišky (Dradewixpfeiferl) nebo do černá vyuzená šunka jsou jen některá ze zde nabízených klasických jídel. A k tomu dvojitá kořalka z koprníku. Na zdraví!
Franky - víno a klobásy
Mnohé z nejlepších vín Müller-Turgau pocházejí z Frank. Tento ušlechtilý nápoje se výborně popíjí ve společnosti na četných vinných slavnostech pořádaných v této oblasti. Kromě vína oceňují návštěvníci také místní pečené klobásy. Nejvíce prodávaným artiklem v době Vánoc je ovšem Norimberský perník.


Allgäu/Bavorsko - švábské špecle s notnou porcí sýra
Krávy v Allgäu jsou prý ty nejkrásnější na světe. Jejich mléko je základem mnoha specialit. Ementál, horský sýr a oblíbené sýrové špecle jsou známé daleko za hranicemi oblasti. Augsburskou specialitou je švestkový koláč (Zwetschgendatschi), který osladí každé letní odpoledne.
Bavorsko - země piva
Říká se, že pivo je v Bavorsku základní potravina. Více než polovina ze všech německých pivovarů se nachází v Bavorsku. Bavorské pivo je věhlasné nejen svou výraznou chutí, ale také svou vynikající kvalitou. Ještě dnes platí bavorské „přikázání čistoty“ z roku 1516. Nařizuje, že pivo smí obsahovat pouze chmel, slad, kvasnice a vodu. V roce 2016 se bude slavit 500. výročí přijetí nařízení o čistotě piva.
Foto: BAYERN TOURISMUS Marketing GmbH
