V úvahu přichází hřivnáč, který váží okolo 50 dkg a lovil se od 15. července do 15. října, a hrdlička zahradní, která váží 13 až 15 dkg a lovila se od 15. července do konce února. Dnešní doba lovu připadá na období 1. srpna do 31.října . Zvěřina je výborná. Mladé ptáky možno připravovat čerstvé, staré však je lépe nechat 4 až 5 dnů v mořidle. Mladé, letošní hřivnáče poznáme podle toho, že jim chybí po stranách krku bílá půlměsíčitá skvrna, typická pro dospělé ptáky.
Ingredience
4 divocí holubi
12 tenkých plátků anglické slaniny
4 lžíce másla
sůl
pepř
1 lžíce drcených jaloviček
1 lžíce nasekané petrželky
20 g slaniny
vývar
Příprava
Očištěné holuby potřeme na povrchu i uvnitř směsí rozpuštěného másla, koření a petrželky. Poté je zabalíme do plátků anglické slaniny a ovážeme niti. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme ji a osmahneme na ní nakrájenou cibuli. Vložíme do předehřáté trouby, podlijeme trochou vývaru. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme doměkka.
Příloha
Brambor nebo knedlík
Původní receptura
Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu
V předehřáté troubě pečeme doměkka
Comments