top of page

Hefegugelhupf - Bavorská bábovka


Hefegugelhupf - Bavorská bábovka recept
Hefegugelhupf - Bavorská bábovka


Tradiční bavorská bábovka.


 

Ingredience


Na těsto:

Sůl

1 lžička vanilkové dužiny

1 lžička strouhané neošetřené citronové kůry

3 žloutky

40 g mandlových lupínků

2 lžíce rumu

2-3 lžíce rozinek sultánek

2 lžíce rumu

300 g hladké mouky

125 ml mléka

15 g droždí

50 g cukru

120 g změklého másla


Také:

120 g rozpuštěného másla na plech

70 g mandlových vloček na plech

mouka na vypracování těsta

moučkový cukr na posypání


 
Recepty Bavorsko









Příprava


Pro 1 dortovou formu (objem 2 l)


  1. Na těsto smíchejte sultánky s rumem v malé misce. Do mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Mléko zahřejte aby bylo vlažné. Droždí rozdrobíme prsty a rozpustíme v mléce. Drožďové mléko vlijte do důlku po mouce, posypeme 1 lžičkou cukru a promícháme s trochou mouky. Předkynuté těsto přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě asi 15 minut necháme vykynout.

  2. Máslo utřeme se zbylým cukrem, solí, vanilkovou dužinou a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidáme žloutky a pokračujeme ve šlehání, dokud není směs lehká a nadýchaná. Máslovou směs přidáme k mouce. V kuchyňském robotu vymíchejte kynuté těsto nebo pomocí ručního mixéru, dokud není těsto hladké a pružné a neodlepuje se od stěn mísy. Scedíme sultánky, krátce je prohněteme s mandlovými plátky, těsto přikryjeme a necháme na teplém místě asi 20 minut vykynout.

  3. Vymazat bábovkovou formu 2 lžícemi rozpuštěného másla a posypat vločkami mandlí. Těsto krátce prohněťte a vytvarujte do tvaru koule s trochou soli. Do jejího středu vytlačte otvor a vložte do dortové formy. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě. na dalších 30 až 40 minut. Předehřejte troubu na 175 °C.

  4. Bábovku pečeme v troubě na nejnižší polici asi 50 minut. Vyjměte bábovku, nechte ji krátce vychladnout a poté ji opatrně vyjměte z formy. Prstenovou bábovku potřete zbylým rozpuštěným máslem a nechte dále vychladnout na chladicí mřížce. Při podávání posypeme moučkovým cukrem.


 

Příloha


Čerstvé ovoce, káva nebo čaj.



 

Bavorské recepty





Bábovka bude úžasně vláčná a aromatická, pokud ji ihned po vyklopení z formy ještě teplou posypete rumovým moučkovým cukrem. To provedeme tak, že 50 g cukru svaříme s 50 ml vody, odstavíme z ohně a vmícháme 2 až 3 lžíce rumu. Bábovku touto směsí pokapejte, dokud krásně nenasákne.


 

Bavorské recepty

Původní receptura


Recepty Bavorsko

Středně náročné


Recepty z Bavorska

Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C



 

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page