Staročeský pokrm z hrachu a krup, podobný šouletu. Podával se samotný nebo s kysaným zelím, můžeme také zvolit jako zajímavou přílohu ke klobáse či pečenému masu.
Ingredience
300 g hrachu
150 g krup
100 g slaniny
4 stroužky česneku
2 cibule
majoránka
sádlo
pepř
sůl
Příprava
Hrách namočíme nejlépe přes noc do vody. Druhý den ho uvaříme do měkka, slijeme a vodu necháme okapat. Kroupy propláchneme alespoň dvakrát až třikrát a uvaříme do měkka. Scedíme, propláchneme v sítku a necháme okapat. Na sádle osmahneme do zlatova cibuli a rozškvaříme slaninu. Přidáme uvařený hrách a kroupy, důkladně promícháme, ochutíme majoránkou utřeným česnekem, pepřem, solí a pokrm necháme chvíli prohřát.
Příloha
Ke klobáse či pečenému masu.
Tradiční receptura
Snadné
Hrách namočíme nejlépe přes noc do vody
Comments