top of page

Kroupová jelítka


Kroupová jelítka recept
Kroupová jelítka

Chodsko.


 

Ingredience


Poměr surovin:


30% tučného vepřového masa

20% ostatního vepřového masa a drobů

5% škvarků, 25% vařených krup

15% vepřové krve

5% vývaru


Koření na10 kg:


5g mletého nového koření

15g mletého pepře

10g mletého kmínu

4g majoránky

150g nadrobno nakrájené smažené cibule

150g soli


 

Příprava


Na výrobu kroupových jelítek se používají uvařené tučné vepřové laloky, maso z hlavy, plíčky, škvarky ze střevního sádla, vařené kroupy, vepřová krev, tučný vývar a koření. Uvařené tučné vepřové maso z laloků pečlivě nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Škvarky s plícemi a tvrdšími částmi uvařeného masa umeleme na masovém strojku. Křehké a měkké maso nahrubo nahrubo nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Do větší nádoby vložíme velké kroupy, přilijeme přecezenou krev a promícháme. Přidáme nakrájené, nasekané a umleté masité suroviny a vývar. Prejt ihned osolíme, okořeníme a pečlivě promícháme se smaženou cibulí. Podle chuti ho ještě osolíme a okořeníme a plníme jím připravená, z jedné strany zašpejlovaná tlustá vepřová střeva. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a vložíme do vařícího vývaru. Při teplotě 90° C je dovaříme minut, podle tloušťky střev. Pak přezkoušíme, zda jsou jelítka dostatečně provařená: nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejlí. Špejle nesmí být po vytažení krvavě zbarvená a otvorem nemá vytékat krvavě zbarvená šťáva. Po dovaření přeložíme jelítka z vývaru na dřevěné desky.



 

Příloha


Jako přílohu podáváme chléb nebo vařené brambory.


 





Podle krajových zvyklostí se přidává i zázvor a v ojedinělých případech utřený česnek.


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Náročné na přípravu


Tradiční chodská jídla

Při teplotě 90° C je dovaříme 10 – 30 minut, podle tloušťky střev



 

Kroupová jelítka recept
Kroupová jelítka

 

0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše