Klasická receptura.
Ingredience
150 g polohrubé mouky
1 až 1 1/2 dl mléka
1 vejce
10 g droždí
15 g cukru
sůl
250 g jahod
40 g cukru
3-4 lžíce smetany na šlehání
nebo neslazeného kondenzovaného mléka
vhodný olej nebo tuk na opékání lívanců
Příprava
Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme chvíli nakynout. Potom přidáme vejce, sůl, mouku a zbytek mléka. Můžeme okořenit trochou nezávadné strouhané citrónové kůry z dobře omytého citrónu. Necháme ještě na teplém místě vykynout a potom pomocí lžíce nebo malé sběračky lijeme těsto do vymaštěné pánve nebo lívanečníku a z obou stran opékáme. Jahody rozmačkáme s cukrem a promícháme se smetanou nebo s neslazeným kondenzovaným mlékem. Mažeme na upečené lívance. Lívance můžeme též potírat džemem nebo sypat cukrem se skořicí.
1 porce = 2 665 kJ (636 kcal)
Příloha
Připravíme-li lívance jako hlavní chod oběda, je vhodné dopinit je nějakou vydatnou polévkou, např. hrachovou nebo gulášovou.
Klasická receptura
Snadné
Můžeme okořenit trochou strouhané citrónové kůry
Kommentare