top of page

Masopustní jitrnice


Masopustní jitrnice recept
Masopustní jitrnice

Chodsko


Masopust se tak stával na Chodsku nejveselejší částí roku, ve kterém se udávavaly zábavy všeho druhu, svatby a zabijačky. Zabijačka se většinou konala na Tučný čtvrtek v posledním týdnu masopustu. V tento čas musela být na stole všeho hojnost.


 

Ingredience


40 % uvařeného vepřového masa (z hlav, laloků a boků)

15 % uvařených plic

8 % syrových jater

10 % uvařených vepřových jater a tučného vývaru

27 % máčené housky.


 

Koření na 10 kg jitrnic


15g mletého pepře

8g mletého nového koření

30g utřeného česneku

3g majoránky

150g soli


 

Na výrobu jitrnic se používají syrová vepřová játra, uvařené tučné vepřové maso, uvařená játra a plíce, máčené housky, koření a vývar. Syrová vepřová játra najemno umeleme na masovém strojku. Uvařená vepřová játra nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Ostatní vařené suroviny roztřídíme. Měkké, křehké maso nasekáme kolíbacím nožem nebo velkým nožem na hrubší kostičky. Tvrdší maso, plíce a maso s kůžičkami umeleme na masovém strojku jako syrová játra. Namočené housky důkladně vymačkáme. Do větší nádoby vložíme vymačkané housky a syrová játra, přidáme tučný vývar a pečlivě promícháme. Potom přidáme ostatní nakrájené, nasekané a umleté suroviny. Prejt okořeníme, osolíme a dostatečně promícháme. Plníme jím připravená, z jedné strany zašpejlovaná tenká vepřová střeva.


 

Příprava


Naplněné jitrnice zašpejlujeme z druhé strany. Vkládáme je do vřelého vývaru, zamícháme a dovařujeme asi 10 minut při 90 C. Dostatečně vařené jitrnice vyplavou na hladinu. Vyjmeme je z hrnce, dáme do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěné desky. V některých krajích bývalo zvykem špejlovat pohromadě dvě jitrnice, aby se mohly po uvaření a vychladnutí zavěsit ke krátkodobému uskladnění.


 

Příloha


Chléb


 




V zimním období se dvojice špejlovaných jitrnic rozvěsily na šňůru v místnosti, kde byla teplota pod bodem mrazu. Jitrnice zmrzly a spotřebovávaly se postupně ( pokud se teplota nezvýšila ). Přebytečný jitrnicový prejt lze upéct na pekáči a ještě teplý vložit do sklenic nebo plechovek a konzervovat, avšak jen na kratší dobu. Steriluje se 3 hodiny při teplotě 100 C.


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Náročné na přípravu


Tradiční chodská jídla

Dovařujeme asi 10 minut při 90 C



 

Masopustní jitrnice recept
Masopustní jitrnice
 

Huž je konec Masopustu


Huž je konec Masopustu, bájo,

huž je konec muziky,

koupíme si růženeček, bureme se modliti.


Šechno už nám pominulo, bájo,

i ta naše muzika,

Masopust nám zase hutek ha já nemám ženicha.


 

Masopustní jitrnice recept
Masopustní jitrnice

2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page