top of page

Rýpl (Chodské vsi)

Aktualizováno: 8. 6. 2024


Rýpl recept
Rýpl

Také máte rádi staré a levné recepty? Taky ty jednoduché, které nabízejí baštu s minimem ingrediencí? Tohle všechno rýpl splňuje. Někde se můžete setkat i s názvem Šumavský šmorn. Rýpl vaříme už mnoho let, vždycky v zimě a vždycky si na něm báječně pochutnáme. U nás se jí se salátem z kysaného zelí. A co u vás?


Ingredience


600 g brambor

5 velkých lžic mouky

3 velké lžíce sádla

2 lžičky soli

kysané zelí



Příprava


Omyté brambory dáme do hrnce s 7 dl vody a uvaříme je doměkka - vaříme je asi 20 minut. Poté se uvařené, oloupané brambory nastrouhají na hrubém struhadle. Přidá se sůl, trochu hrubé mouky a vše se opatrně promíchá tak, aby se jednotlivé části neslepily (prsty brambory s moukou lehce promneme tak, že vznikne "žmolenka", ne těsto). Takto promíchané brambory se dají na vymaštěný pekáč a upečou dorůžova. Upečený rýpl se mastí nebo také polévá kváskem. Ozdobit ho můžete jemnou petrželí nebo natí zelené cibulky.



Příloha


Opékance jsou křupavé, podáváme je s kysaným zelím.



Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Snadné



Tradiční chodská jídla

Pečení do růžova

1 komentář


Alonso Tursi
Alonso Tursi
(14. 9.)

Když jsem před časem začal objevovat svět sázení, dělal jsem spoustu chyb. Sázel jsem impulzivně, bez rozmyslu a spoléhal spíš na štěstí než na logiku. Postupně jsem si uvědomil, že to není dlouhodobě udržitelné a že pokud chci mít z tohoto koníčku radost, musím změnit přístup. Začal jsem sledovat strategie ostatních hráčů, číst odborné články a zapisovat si vlastní výsledky, abych zjistil, co funguje a co ne. Největší rozdíl nastal ve chvíli, kdy jsem začal plánovat rozumněji a dodržovat limity. Díky tomu jsem se vyhnul zbytečným ztrátám a dokázal si vychutnat samotný proces. Velmi mi také pomohlo najít spolehlivý zdroj informací, a to https://xn--zahraninszkovkancele-qxbk1podt5bi6d.com/, kde jsem získal jasnější přehled a cenné rady. Dnes už beru sázení jako způsob, jak si…

To se mi líbí
bottom of page