top of page

Zabijačkový Chodský guláš


Zabijačkový Chodský guláš recept
Zabijačkový Chodský guláš

Nazývá se také míchaný guláš, drobový guláš, partička, brzlík nebo předehra.


 

Ingredience


Poměr surovin:


30% libového masa z krkovice

20% laloku s brzlíky

20% syrové cibule

5% škvařeného sádla

25% různé směsi (jedna ledvinka, slezina, půlka jazyka, půlka srdce, kousek jater, maso od místa vykrvení a mozeček)

1 lžíce hladké mouky


Koření na 5 kg guláše:


8g mletého pepře

30g mleté sladké papriky

3g kmínu

60g soli

1 bobkoví list

v některých krajích česnek

někde trochu krve


 

Příprava


Po porážce, zavěšení prasete a vyjmutí drobů odebereme část laloku s brzlíky, část

masa z krkovičky od místa oddělení hlavy, maso od místa vykrvení, droby a mozeček. Na škvařeném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájené maso a droby. Dusíme za stálého míchání až do vydušení šťávy, potom přidáme sladkou papriku, pepř, sůl, kmín a maso podlijeme vývarem. Dusíme pod pokličkou doměkka. Poté co je maso téměř měkké, necháme šťávu vysmahnout na tuk, zaprášíme trochou mouky, krátce osmahneme, podlijeme vývarem a za stálého míchání ještě dusíme. Přidáme a rozmícháme odblaněný vepřový mozeček, guláš opět podlijeme vývarem a pozvolna dusíme do změknutí masa. Podléváme jen tolik, aby šťáva zůstala hustá a vystupoval tuk. Zabijačkový guláš uděláme ostřejší a podáváme ho výhradně s chlebem, popř. s ostřejší nakládanou zeleninou.

Pokud hotový zabijačkový guláš nepotřebujeme, zavaříme ho do sklenic.


 

Příloha


Brambor, chléb.


 





Při správné a hygienicky provedené konzervaci vydrží v chladu i půl roku. Vzhledem k choulostivým surovinám se musí v kilogramových sklenicích nebo sterilovat při teplotě 100° C po dobu 3 hodin. Zabijačkový guláš je velmi oblíbený kvůli výborné chuti i proto, že je velmi brzy hotový a uplatní se jako přesnídávka dříve, než se uvaří maso na ovar, tlačenku, jitrnice a jelítka.


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Snadné


Tradiční chodská jídla

Dusíme za stálého míchání až do vydušení šťávy



 

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page