Originální recept na bavorské špecle z Allgäu
Ingredience pro 4 osoby
Ingredience
Na těsto:
500 g mouky
250 ml vody
6 vajec
1 špetka soli
1 špetka muškátového oříšku
osolená voda.
Dále:
2 lžíce másla
500 g cibule
1 kapka bílého vína
sůl
čerstvě mletý pepř
1 špetka kajenského pepře
tuk na plech
200 g sýra Romadur
200 g strouhaného sýra Allgäu Emmental
1 svazek pažitky
Příprava
Z mouky, vody, vajec, soli a muškátového oříšku vypracujeme hladké těsto. Těsto šleháme dřevěnou lžící, dokud nezačne bublat.
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Pomocí kráječe na spaetzle naškrábejte po dávkách těsto do vody.
Děrovanou lžící vyjměte spaetzle plovoucí na hladině, dobře je slijte a propláchněte ve studené vodě. Vyjměte spaetzle z vody, nechte je okapat a rozložte je na čistou kuchyňskou utěrku, aby uschly.
Ve velké pánvi rozehřejte máslo. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Přidejte plátky cibule do tuku a smažte je, dokud nezprůsvitní.
Přilijte bílé víno a cibuli orestujte. Dochuťte solí, pepřem, kajenským pepřem a muškátovým oříškem.
Vymažte zapékací misku, vložte do ní ve vrstvách spaetzle s plátky romaduru a strouhaným ementálským sýrem.
Navrch rovnoměrně rozprostřete cibuli a pečte v troubě vyhřáté na 180-200 °C 20-25 minut. Sýrové spaetzle ozdobně naaranžujte, posypte čerstvě nasekanou pažitkou a ihned podávejte.
Příloha
Řízek nebo špek.
Původní receptura
Snadné
Péct v troubě vyhřáté na 180-200 °C 20-25 minut
Co je to mouka špecle?
Mouka na špecle se mele o něco hruběji než běžná pšeničná mouka, díky čemuž mají špecle o něco stabilnější konzistenci. Jedná se o směs pšeničné mouky a mouky z tvrdé pšenice (mleté krupice), která také dodává špeclím barvu.
Jakou mouku mohu použít místo mouky na špecle?
Pokud nemáte mouku špecle , není to žádný problém a můžete jednoduše použít pšeničnou mouku. V tomto případě je nejlepší použít typ 550.
Co znamená vícezrnná mouka?
To jsme se museli nejdříve naučit... je to jiný název pro krupici z tvrdé pšenice, tedy mletou krupici z tvrdé pšenice. Když mouku držíte v ruce a třete ji mezi prsty, stále v ní cítíte malé kousky.
Mohu použít i strouhaný horský sýr?
Samozřejmě můžete zvolit i rychlejší variantu. Nejvíce chuti však získáte z dobrého kousku sýra, který nejprve nastrouháte. Pro začátek je však vhodný i nastrouhaný horský sýr ze sáčku.
Jaké druhy špecle existují?
Zdá se, že každý region má svou vlastní verzi špecle . V zásadě mohou být buď škrabané, lisované, nebo hoblované. Existuje ještě několik dalších zařízení na přípravu špecle , ale tyto typy jsou nejběžnější.
Dají se špecle jíst i na sladko?
Existují takzvané "mléčné špecle ", kdy se špecle vaří v mléce a vejcích. Obvykle se podávají s jablečnou omáčkou. To je určitě na seznamu receptů, které chceme vyzkoušet. Zní to skvěle, že?
Proč právě mouka na špecle?
Mouka má hrubší strukturu než běžná mouka, a tak je těsto o něco tužší. Výsledkem jsou pevné špecle s lehkou strukturou na povrchu.
Jak dlouho trvá příprava špecle?
Těsto na špecle lze v dobrém kuchyňském robotu umíchat za 5 minut. Pak záleží na množství špecle, které chcete připravit. Při počtu 6 osob potřebujeme vždy asi 5-10 minut, aby všechny špecle prošly naším kráječem na špecle. Je to tedy velmi rychlé.
Z čeho se špecle vyrábějí?
Většinou se skládají pouze ze 4 ingrediencí: mouky, vody, vajec a trochy soli. Proto se vyplatí zajistit si dobré základní suroviny.
Lze těsto na špecle obměňovat?
Jistě, do těsta můžete jednoduše přidat koření (např. mletou uzenou papriku), bylinky nebo strouhaný parmazán.
Comentarios