Originální recept na bavorské špecle z Allgäu
Ingredience pro 4 osoby
Ingredience
Na těsto:
500 g mouky
250 ml vody
6 vajec
1 špetka soli
1 špetka muškátového oříšku
osolená voda.
Dále:
2 lžíce másla
500 g cibule
1 kapka bílého vína
sůl
čerstvě mletý pepř
1 špetka kajenského pepře
tuk na plech
200 g sýra Romadur
200 g strouhaného sýra Allgäu Emmental
1 svazek pažitky
Příprava
Z mouky, vody, vajec, soli a muškátového oříšku vypracujeme hladké těsto. Těsto šleháme dřevěnou lžící, dokud nezačne bublat.
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Pomocí kráječe na spaetzle naškrábejte po dávkách těsto do vody.
Děrovanou lžící vyjměte spaetzle plovoucí na hladině, dobře je slijte a propláchněte ve studené vodě. Vyjměte spaetzle z vody, nechte je okapat a rozložte je na čistou kuchyňskou utěrku, aby uschly.
Ve velké pánvi rozehřejte máslo. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Přidejte plátky cibule do tuku a smažte je, dokud nezprůsvitní.
Přilijte bílé víno a cibuli orestujte. Dochuťte solí, pepřem, kajenským pepřem a muškátovým oříškem.
Vymažte zapékací misku, vložte do ní ve vrstvách spaetzle s plátky romaduru a strouhaným ementálským sýrem.
Navrch rovnoměrně rozprostřete cibuli a pečte v troubě vyhřáté na 180-200 °C 20-25 minut. Sýrové spaetzle ozdobně naaranžujte, posypte čerstvě nasekanou pažitkou a ihned podávejte.
Příloha
Řízek nebo špek.
Původní receptura
Snadné
Péct v troubě vyhřáté na 180-200 °C 20-25 minut
Co je to mouka špecle?
Mouka na špecle se mele o něco hruběji než běžná pšeničná mouka, díky čemuž mají špecle o něco stabilnější konzistenci. Jedná se o směs pšeničné mouky a mouky z tvrdé pšenice (mleté krupice), která také dodává špeclím barvu.
Jakou mouku mohu použít místo mouky na špecle?
Pokud nemáte mouku špecle , není to žádný problém a můžete jednoduše použít pšeničnou mouku. V tomto případě je nejlepší použít typ 550.
Co znamená dvouzrnná mouka?
To jsme se museli nejdříve naučit... je to jiný název pro krupici z tvrdé pšenice, tedy mletou krupici z tvrdé pšenice. Když mouku držíte v ruce a třete ji mezi prsty, stále v ní cítíte malé kousky.
Mohu použít i strouhaný horský sýr?
Samozřejmě můžete zvolit i rychlejší variantu. Nejvíce chuti však získáte z dobrého kousku sýra, který nejprve nastrouháte. Pro začátek je však vhodný i nastrouhaný horský sýr ze sáčku.
Jaké druhy špecle existují?
Zdá se, že každý region má svou vlastní verzi špecle . V zásadě mohou být buď škrabané, lisované, nebo hoblované. Existuje ještě několik dalších zařízení na přípravu špecle , ale tyto typy jsou nejběžnější.
Dají se špecle jíst i na sladko?
Existují takzvané "mléčné špecle ", kdy se špecle vaří v mléce a vejcích. Obvykle se podávají s jablečnou omáčkou. To je určitě na seznamu receptů, které chceme vyzkoušet. Zní to skvěle, že?
Proč právě mouka na špecle?
Mouka má hrubší strukturu než běžná mouka, a tak je těsto o něco tužší. Výsledkem jsou pevné špecle s lehkou strukturou na povrchu.
Jak dlouho trvá příprava špecle?
Těsto na špecle lze v dobrém kuchyňském robotu umíchat za 5 minut. Pak záleží na množství špecle, které chcete připravit. Při počtu 6 osob potřebujeme vždy asi 5-10 minut, aby všechny špecle prošly naším kráječem na špecle. Je to tedy velmi rychlé.
Z čeho se špecle vyrábějí?
Většinou se skládají pouze ze 4 ingrediencí: mouky, vody, vajec a trochy soli. Proto se vyplatí zajistit si dobré základní suroviny.
Lze těsto na špecle obměňovat?
Jistě, do těsta můžete jednoduše přidat koření (např. mletou uzenou papriku), bylinky nebo strouhaný parmazán.