top of page

Allgäuer Käsespätzle – Špecle z Allgäu


Originální recept na Allgäuer Käsespätzle – Špecle z Allgäu
Allgäuer Käsespätzle – Špecle z Allgäu

Originální recept na bavorské špecle z Allgäu


Ingredience pro 4 osoby


 

Ingredience


Na těsto:

500 g mouky

250 ml vody

6 vajec

1 špetka soli

1 špetka muškátového oříšku

osolená voda.

Dále:

2 lžíce másla

500 g cibule

1 kapka bílého vína

sůl

čerstvě mletý pepř

1 špetka kajenského pepře

tuk na plech

200 g sýra Romadur

200 g strouhaného sýra Allgäu Emmental

1 svazek pažitky


 

Kvalita z Bavorska






Příprava


  1. Z mouky, vody, vajec, soli a muškátového oříšku vypracujeme hladké těsto. Těsto šleháme dřevěnou lžící, dokud nezačne bublat.

  2. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Pomocí kráječe na spaetzle naškrábejte po dávkách těsto do vody.

  3. Děrovanou lžící vyjměte spaetzle plovoucí na hladině, dobře je slijte a propláchněte ve studené vodě. Vyjměte spaetzle z vody, nechte je okapat a rozložte je na čistou kuchyňskou utěrku, aby uschly.

  4. Ve velké pánvi rozehřejte máslo. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Přidejte plátky cibule do tuku a smažte je, dokud nezprůsvitní.

  5. Přilijte bílé víno a cibuli orestujte. Dochuťte solí, pepřem, kajenským pepřem a muškátovým oříškem.

  6. Vymažte zapékací misku, vložte do ní ve vrstvách spaetzle s plátky romaduru a strouhaným ementálským sýrem.

  7. Navrch rovnoměrně rozprostřete cibuli a pečte v troubě vyhřáté na 180-200 °C 20-25 minut. Sýrové spaetzle ozdobně naaranžujte, posypte čerstvě nasekanou pažitkou a ihned podávejte.


 

Příloha


Řízek nebo špek.


 

Bavorské recepty

Původní receptura


Recepty Bavorsko

Snadné


Recepty z Bavorska

Péct v troubě vyhřáté na 180-200 °C 20-25 minut



 


Originální recept na Allgäuer Käsespätzle – Špecle z Allgäu
Allgäuer Käsespätzle – Špecle z Allgäu

 


Allgäu
Allgäu je oblast nacházející se na jih od bavorského Švábska a východního Bádenska-Württemberska
Bavorská kuchyně





Co je to mouka špecle?

Mouka na špecle se mele o něco hruběji než běžná pšeničná mouka, díky čemuž mají špecle o něco stabilnější konzistenci. Jedná se o směs pšeničné mouky a mouky z tvrdé pšenice (mleté krupice), která také dodává špeclím barvu.


Jakou mouku mohu použít místo mouky na špecle?

Pokud nemáte mouku špecle , není to žádný problém a můžete jednoduše použít pšeničnou mouku. V tomto případě je nejlepší použít typ 550.


Co znamená dvouzrnná mouka?

To jsme se museli nejdříve naučit... je to jiný název pro krupici z tvrdé pšenice, tedy mletou krupici z tvrdé pšenice. Když mouku držíte v ruce a třete ji mezi prsty, stále v ní cítíte malé kousky.


Mohu použít i strouhaný horský sýr?

Samozřejmě můžete zvolit i rychlejší variantu. Nejvíce chuti však získáte z dobrého kousku sýra, který nejprve nastrouháte. Pro začátek je však vhodný i nastrouhaný horský sýr ze sáčku.



Zdejší pastviny a místní kuchyně jsou v Allgäu pevně protkány
Zdejší pastviny a místní kuchyně jsou v Allgäu pevně protkány

Jaké druhy špecle existují?

Zdá se, že každý region má svou vlastní verzi špecle . V zásadě mohou být buď škrabané, lisované, nebo hoblované. Existuje ještě několik dalších zařízení na přípravu špecle , ale tyto typy jsou nejběžnější.


Dají se špecle jíst i na sladko?

Existují takzvané "mléčné špecle ", kdy se špecle vaří v mléce a vejcích. Obvykle se podávají s jablečnou omáčkou. To je určitě na seznamu receptů, které chceme vyzkoušet. Zní to skvěle, že?


Proč právě mouka na špecle?

Mouka má hrubší strukturu než běžná mouka, a tak je těsto o něco tužší. Výsledkem jsou pevné špecle s lehkou strukturou na povrchu.



Allgäu
Příroda, bavorská kultura, hostitelé a hostinští toho nabízejí tolik, že veškeré pobyty pro vás budou příliš krátké

Jak dlouho trvá příprava špecle?

Těsto na špecle lze v dobrém kuchyňském robotu umíchat za 5 minut. Pak záleží na množství špecle, které chcete připravit. Při počtu 6 osob potřebujeme vždy asi 5-10 minut, aby všechny špecle prošly naším kráječem na špecle. Je to tedy velmi rychlé.


Z čeho se špecle vyrábějí?

Většinou se skládají pouze ze 4 ingrediencí: mouky, vody, vajec a trochy soli. Proto se vyplatí zajistit si dobré základní suroviny.


Lze těsto na špecle obměňovat?

Jistě, do těsta můžete jednoduše přidat koření (např. mletou uzenou papriku), bylinky nebo strouhaný parmazán.


 


58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page