Pokrm za Rakouska-Uherska Kaiserschmarren a oblíbený pokrm Františka Josefa I. z rodu Habsbursko-lotrinského. V letech 1848–1916 byl císař rakouský, král český a uherský. Pokrm má mnoho obměn, základem je palačinkové těsto.
Ingredience
250 g hladké mouky
4 vejce mléko
cukr
moučkový cukr
skořice
jahodový džem
rum
máslo
Příprava
Rozklepeme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Mléko smícháme se se žloutky, moukou a cukrem, přidáme špetku soli, Vidličkou vymícháme hladké těsto a necháme 10 minut odpočinout. Z bílků ušleháme sníh a přidáme k těstu, trhanec bude nadýchaný. V pánví rozpálíme máslo, vlijeme těsto, osmažíme do zlatova, obrátíme a smažíme z druhé strany. Osmažený trhanec přesuneme na talíř a po mocí dvou vidliček roztrháme na kusy. Kousky trhance na talíři upravíme a okolo polijeme jahodovým džemem nebo jiným džemem. Pokapeme rumem, ochutíme skořicí a moučkovým cukrem.
Příloha
Samostatné jídlo
Původní receptura
Snadné
Pokapat rumem
Comments