top of page

Currywurst - německá ikonická specialita


Originální recept na currywurst
Currywurst - německá ikonická specialita

Originální recept na currywurst


Když navštívíte některé město v Německu a některý stánek na ulici, tak co si tam dáte? – Currywurst! Ten je streetfoodovou specialitou hlavně Berlína, ale setkat se s ním můžete po celém Německu. A samozřejmě i v Bavorsku. Pokud byste na něj dostali chuť, nemusíte za ním jezdit až do Berlína nebo na Oktoberfest do Mnichova, snadno si ho totiž připravíte i doma.

O currywurstu by se dalo říct, že je vlastně takovou německou alternativou našich buřtů na pivě. Rozdíl je jen v tom, že česká specialita patří do hospod, currywurst je typickou fastfoodovým pokrmem. Společná je jim párek nebo klobása a pikantní omáčka, jejíž základ tvoří rajčata. Přestože původní receptura na berlínský currywurst je jen jedna, postupně za roky jeho existence vznikla spousta jeho alternativ.


 

Ingredience


Bavorské klobásky

2 lžíce rostlinného oleje

cibulka

2 lžíce práškového karí

1 lžíci pálivé papriky

2 šálky konzervovaných rajčat

1/2 šálku cukru

1/4 šálku červeného vinného octa

sůl

pepř


 

Příprava


Na pánvi nejprve rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte 2 lžíce práškového karí, 1 lžíci pálivé papriky a restujte asi 1 minutu. Přidejte 2 šálky konzervovaných rajčat, 1/2 šálku cukru, 1/4 šálku červeného vinného octa a sůl a pepř podle chuti. Přiveďte k varu, pak zmírněte trochu teplotu a vařte na mírném ohni asi 25 minut, dokud omáčka nezhoustne. Občas promíchejte. Odstavte z ohně, vlijte omáčku do mixéru a mixujte, až je jemná a hladká, případně ještě přeceďte přes síto. Ogrilujte 5 bavorských klobásek (nebo pokud nemáte, tak párky) a nakrájejte je na plátky asi 2 cm silné. Klobásky rozdělte na talíře a zalijte omáčkou.


 

Příloha


Currywurst se většinou podává na hlubším papírovém tácku s hranolkami. Někdo si dává navíc i tatarku.


 

Jak vznikl currywurst


Currywurst vznikl z nouze v poválečném období. Berlíňané vděčí za currywurst Hertě Heuwerové, obyčejné ženě, která vlastnila na rohu ulic Kant-Straße a Kaiser-Friedrich-Straße v berlínské čtvrti Charlottenburg malý stánek s občerstvením. A protože potřebovala nějak nalákat hosty, využila toho, že se jí podařilo od britských vojáků získat výměnou za láhev domácí pálenky žluté kari -kořenicí směs původem z Indie vycházející z garam masaly ovšem s přídavkem kurkumy. Rozhodla se proto jednoho zářijového dne roku 1949 ogrilovat klobásu, zalít ji ochucenou rajčatovou omáčkou a navíc ještě posypat zmiňovaným karí kořením. Řezník z jatek v Johanngeorgenstadtu v Krušných horách Max Brückner pak nabídl paní Heuwerové, aby klobásky zkusila prodat ve svém stánku. Absenci střívka se pak rozhodli zakrýt tím, že klobásku nakrájeli na plátky a zalili pikantní omáčkou. Střívka byla v poválečné době nedostatkovým zbožím. Brückner vyrobenou klobásu bez střívka označil jako „Spandauer ohne Pelle“ – špandavská bez střívka).


Marketingový koncept byl jednoduchý. Omáčka překryla klobásu, takže se nedalo poznat, že klobása nemá střívko. A Currywurst byl na světě. Teprve po úspěchu currywurstu bylo vyzrazeno, že klobása bez střívka je originál, který kdysi vznikl vlastně z nouze. Do klobásy se dalo všechno, co řezník nemohl zužitkovat jinak, a všechno se nasekalo na jemnou směs, tzv. „Brät“ – označení „Bratwurst“ je totiž odvozené právě od názvu této klobásové náplně, a ne od slova „braten“ (česky „péct“, „opékat“ příp. „smažit“), které se vztahuje ke způsobu přípravy.“ Herta Heuwer předtím sama vymyslela kari omáčku ke klobáse, ale úspěch se dostavil až po vyladění chutí na základě této spolupráce.


 

Bavorské recepty

Původní receptura


Recepty Bavorsko

Snadné


Recepty z Bavorska

Vařit na mírném ohni asi 25 minut, dokud omáčka nezhoustne



 

Originální recept na currywurst
Currywurst - německá ikonická specialita


2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page