Klasická receptura.
Ingredience
1 zelná hlávka (asi 2 kg)
500 g mletého vepřového masa
300 g vařené rýže
200 g rajského protlaku (ideálně BIO)
2 cibule
majoránka
česnek
sádlo
pepř
sůl
Příprava
Hlávku zelí nakrojíme ve spodní části u košťálu kolem dokola, povadlé listy odstraníme. Hlávku postavíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přiklopíme pokličkou. Jakmile se voda začne vařit, oddělujeme celé listy. Necháme okapat a klademe do mísy. Vodu, ve které se zelí vařilo, slijeme a uschováme. Část zelně hlávky, co nezpracujeme. použijeme na polévku nebo jiný pokrm, listy nemají být uvařené, jen změklé, aby se nelámaly. mezitím si připravíme naplň. Mleté maso promícháme s rýži uvařenou do poloměkka, cibulí opečenou na sádle do zlatova a nakrájenou slaninu (2 lžíce odložíme stranou), přidáme část protlaku, utřený česnek, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
Náplň
Směs nesmí být příliš suchá, proto přidáváme rajský protlak. Směs klademe na zelné listy a zabalíme do balíčků. Na dno širokého hrnce položíme zelné listy, co nám zbyly, narovnáme holubce a podlijeme části vody ve které se vařilo zeli. Přidáme zbytek rajského protlaku a kostičky slaniny. Holubce musí být ponořené ve vodě, přiklopíme pokličkou a vaříme 45 minut. Během vaření doléváme vodu ze zelí. Holubce podáváme teplé samotné, přelité šťávou. Chutné jsou i studené.
Příloha
Chléb
Klasická receptura
Náročnější příprava
Vaříme 45 minut
Comments