top of page

Lístkové těsto


Lístkové těsto recept
Lístkové těsto

Klasické lístkové těsto.


 

Ingredience



Základní předpis:


250 g tuku

250 g hladké mouky

1 žloutek

1 lžíce 4% octa nebo 2 lžíce citrónové šťávy

6 lžic vody

špetka soli


Levnější:

250 g tuku

350 g hladké mouky

1 žloutek

1 lžíce octa

8 až 10 lžic vody

špetka soli


 

Příprava


Čtvrtinu mouky zpracujeme s tukem v bochánek, který necháme ve studenu ztuhnout. Ostatní mouku dáme na vál, uděláme do ní důlek, kam přilijeme tekutinu, do které přidáme sůl, kyselinu a rozšleháme vejce. Napřed nožem, pak rukama zpracujeme ve vláčné těsto. Po krátkém odpočinutí je rozválíme ve čtverec, doprostřed dáme v menší čtverec upravený tukový bochánek, okraje čtverce k sobě složíme jako obálku a přitiskneme. Těsto lehce rozválíme a třikrát do sebe složíme po délce i šířce. Toto opakujeme ještě dvakrát vždy s odpočíváním. Pak vyválíme plát. Ten dělíme na pruhy, z kterých pak děláme trubičky, šátečky nebo z těsta vykrajujeme paštičky, obálky atd. Pečivo vkládáme do dobře vyhřáté trouby a po prvním prudkém sedmiminutovém pečení oheň zmírníme a volně dopékáme. Pečeme 10, 15 až 20 minut podle velikosti.


 

Příloha


Samostatná ingredience.


 

Recepty Chodsko

Klasická receptura


Chodské recepty

Středně náročné


Tradiční chodská jídla

Pečeme 10, 15 až 20 minut podle velikosti



 

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page