Masopustní tučný čtvrtek.
Ingredience
500g kysaného zelí
lžička kmínu
sůl
1 cibule
40g másla
20g hladké mouky
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
2 jablka
cukr
ocet
Příprava
Propláchnuté kysané zelí ochutíme kmínem a solí. Můžeme přidat i bobkový list a nové koření. Pokud přidáme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablíčka, nic nezkazíme. Ochucené zelí podusíme doměkka. Část zelné vody ze zelí slijeme a vychladíme. Cibulku zpěníme na másle a přidáme mouku, aby nám vznikla „jíška“. Tu zalijeme částí zelné vody, povaříme a dle chuti přidáme cukr a ocet. Výsledná chuť má být sladkokyselá, nikoliv ostrá. Tuto směs přidáme do uvařeného zelí. Příprava vařeného kysaného zelí se liší dle jednotlivých regionů.
Příloha
Maso.
Klasická receptura
Snadné
Cibulku zpěníme na másle a přidáme mouku, aby nám vznikla „jíška“
Comments