top of page

Masopustní trdelník


Masopustní trdelník recept
Masopustní trdelník

Sladká masopustní tečka.


 

Ingredience



1,5kg polohrubé mouky

60g másla

60g cukru

4 žloutky

30g kvasnic

1l mléka

2 lžíce rumu

špetka citrónové kůry

špetka soli

tuk na smažení

mleté ořechy (lískové, mandle, pekanové)

vanilkový cukr

skořice


 

Příprava


Nejprve si vyhotovíme, případně koupíme mírně kónické válečky dlouhé asi 15 až 20cm o průměru 5cm (vyřezávají se z měkkého dřeva). Tyto válečky dobře omastíme, aby se nám trdlo po smažení nelepilo a dalo se dobře sejmout. Nejprve si připravíme kvásek: do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do misky prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, citrónovou kůru, žloutky, přilijeme vlažné mléko, vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vypracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Na pomoučněný vál lžící z těsta oddělíme menší části, ze kterých vytvoříme asi 1cm silné válečky. Ty omotáme na dobře promaštěné trdlo a do 3/4 ponoříme do rozpáleného tuku a smažíme dozlatova. Okapané, ještě teplé trdelníky obalujeme ve vanilkovém cukru, skořici nebo drcených ořeších.


 

Příloha


Samostatná sladkost.


 


Trdelníky se mohou péct i na otevřeném ohni na kovových válečcích, tak jak to známe z různých trhů.




 


Recepty Chodsko

Klasická receptura


Chodské recepty

Středně náročné


Tradiční chodská jídla

Teplé trdelníky obalujeme ve vanilkovém cukru, skořici nebo drcených ořeších



 

Masopustní trdelník recept
Masopustní trdelník

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page