top of page

Plzeňský guláš


Plzeňský guláš recept
Plzeňský guláš

Klasika z Plzeňského kraje. Domažlicko, Chodsko, Plzeňský kraj. Do Plzně s jezdívalo a dále jezdí. Proto sem i tento guláš tak nějak patří. Tajemství chuti s dobrými knedlíky je Plzeňské pivo., které se do tohoto guláše přidává. Ostatně jak jinak v tomto kraji. Že pivo ke guláši patří, je zkušenostmi ověřená pravda, ale zkuste ho někdy pro změnu nalít do hrnce. Zklamáni rozhodně nebudete.


 

Ingredience


400 - 500 g hovězího masa předního nebo kližky

3 - 4 střední cibule

1,5 lžičky mleté sladké papriky

2 lžičky soli,

2 lžíce rajčatového protlaku

asi 500 ml vody

3 lžíce hladké mouky

2 stroužky česneku

špetka majoránky

1/2 kostky masoxu

2 dcl piva

4 nožičky párku

1 vejce, olej

majoránka,

pepř

kmín

pivo 10°


 

Příprava


Maso očistíme a nakrájíme na malé kousky. Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme a do zlatova osmahneme na tuku. Vložíme maso a orestujeme ho po všech stranách za stálého míchání. Přidáme mletou papriku, mícháme a lehce osmahneme. Zaprášíme moukou a krátce Zapražíme a za stálého míchání přiléváme horkou vodu. Přidáme sůl, rajčatový protlak, pepř, kmín, masou, utřený česnek, majoránku a Zalijeme pivem. Za občasného míchání necháme vařit dokud maso nezměkne. Nakonec dochutíme dle potřeby a na talíř doplníme opečeným naříznutým párkem a čtvrtkou natvrdo uvařeného vejce. Můžeme přidat několik plátků cibule.


 

Příloha


Přílohu volíme podle zvyklosti, ale na Plzeňsku je tradičně s knedlíky. Zapít jak jinak než 10° nebo 12° Plzeňským pivem.


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Středně náročné


Tradiční chodská jídla

Dusíme téměř doměkka



 

Plzeňský guláš s Plzeňským pivem
Plzeňský guláš s Plzeňským pivem

2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page