top of page

Staročeská jelita

Aktualizováno: 10. 6. 2024


Staročeská jelita recept
Staročeská jelita

Poctivá jelita.



Ingredience



1 500g vepřové hlavy

250g vepřového boku

250g vepřového výřezu

250ml vepřové krve

600g žemle

1l masového vývaru

200 g uvařených krup

150g vyškvařeného sádla

50g cibule

drcené nové koření

mletý pepř

majoránka

kmín

špetka

mletého zázvoru

sůl



Příprava


V mírně osolené vodě uvaříme očištěnou vepřovou hlavu, vepřový bok a výřez (ten vložíme do vývaru později). Vykostěné maso spolu s uvařenými kroupami rozsekáme nadrobno kolíbkou. Přidáme sůl, majoránku, pepř, špetku zázvoru, kmín, nové koření a promícháme. Žemli nakrájenou na kostičky přelijeme krví a necháme vsáknout. Lehce promícháme s masovou směsí a přidáme dozlatova usmaženou cibuli a vývar. Vše prohněteme a přes nástavec masového mlýnku plníme do střívek obdobně jako jitrnice. Oproti nim však vaříme jelita déle, tj. ve vodě teplé asi 90 °C po dobu 20-40 minut. Zkoušku, zda je jelítko vařené, provádíme tak, že do středu jelítka zapíchneme špejli, a je-li dobře vařené, vytéká krví nezabarvená šťáva. Uvařená jelita opláchneme vlažnou vodou a skládáme na čisté prkno.




Příloha


Jako přílohu podáváme chléb nebo vařené brambory.



Recepty Chodsko

Původní receptura



Chodské recepty

Náročné na přípravu



Tradiční chodská jídla

Vaříme asi 90 °C po dobu 20-40 minut




Comments


bottom of page