Sulc, nebo také huspenina se dělala při domácí zabíjačce z kůží, nožiček a kolen. Sulc se i steriloval bez přísad do sklenic, jako konzerva na horší časy. Stačilo otevřít sklenici, rozpustit, přidat nakrájenou kořenovou zeleninu, sladkokyselé okurky, vejce, a opět ponechat v chladu, nechat ztuhnout.
Ingredience
4 vepřové nožičky (nebo 500 g vepřových kůží)
2 l vody
2 mrkve
2 sladkokyselé okurky
2 vejce
1 vepřové koleno
1 cibule ocet
nové koření
bobkový list
pepř
sůl
Příprava
Vepřové koleno a nožičky vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celou cibuli a vaříme 2 hodiny do měkka. Půl hodiny před koncem ještě přidáme oloupanou mrkev. Vývar scedíme přes cedník, uvařenou mrkev dáme stranou. Nožičky a koleno necháme chvíli vychladnout, potom obereme maso a kůže, které ještě teplé rozemeleme na mašince. Čirý vývar přelijeme do hrnce, přidáme umleté maso, rozmícháme, ochutíme solí, pepřem, octem a ještě 5 minut povaříme. Přelijeme do pekáče, misek nebo srnčího hřbetu, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, sladkokyselé okurky, vejce a necháme v chladu ztuhnout. Hotový sulc nakrájíme na plátky nebo na kostičky, lehce pokapeme octem, posypeme nakrájenou cibulí.
Příloha
Podáváme s čerstvým chlebem.
Klasická receptura
Delší příprava
Vepřové koleno a nožičky vaříme 2 hodiny do měkka
Comments