top of page

Staročeské jitrnice


Staročeské jitrnice recept
Staročeské jitrnice

Poctivé jitrnice.


 

Ingredience



1 500g vepřové hlavy

250g vepřových plic

kousek sleziny

250g vepřového bůčku

100g vepřových jater

500g žemlí

1l vývaru z masa (používá se vývar z ovaru)

třený česnek

pepř, mleté nové koření

majoránka

muškátový květ,

škvarky z vnitřního sádla

sůl


 

Příprava


Opláchnutou vepřovou hlavu, plíce, slezinu a bůček vaříme v osolené vodě

do polotuha. Maso vykostíme a nasekáme kolíbacím nožem na drobné části. Očištěná a opláchnutá játra semeleme mlýnkem najemno. Játra s namletou žemlí, kterou jsme namočili ve vodě a vyždímali, smícháme s rozsekaným masem a škvarky. Ochutíme kořením a solí, přidáme scezený vývar a vše promícháme. Plníme do čistých střev o délce 22 až 25 cm, která jsou z jedné strany dobře zašpejlována. Na konci střívka si necháme dostatek místa pro zašpejlování. Jitrnice se pak vaří po 15 kusech. Voda se přivede k mírnému varu a pak velmi zvolna vaříme 10-15 minut dle síly střívka. Hotové jitrničky plavou na hladině. Řezník pozná, zda jsou jitrnice hotové podle „pískání“. Jitrničky po vylovení opláchneme vlažnou vodou a skládáme na čisté prkno. Jitrnice se mohou jíst studené nebo dozlatova opečené se šťouchaným bramborem a kysaným zelím.


 

Příloha


Chléb.


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Náročné na přípravu


Tradiční chodská jídla

Vaříme 10-15 minut dle síly střívka



 

Staročeské jitrnice recept
Staročeské jitrnice

2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page