Staročeské jitrnice
- Region Chodsko

- 10. 2. 2024
- Minut čtení: 1
Aktualizováno: 22. 12. 2024

Poctivé jitrnice.
Ingredience
1 500g vepřové hlavy
250g vepřových plic
kousek sleziny
250g vepřového bůčku
100g vepřových jater
500g žemlí
1l vývaru z masa (používá se vývar z ovaru)
třený česnek
pepř, mleté nové koření
majoránka
muškátový květ,
škvarky z vnitřního sádla
sůl
Příprava
Opláchnutou vepřovou hlavu, plíce, slezinu a bůček vaříme v osolené vodě
do polotuha. Maso vykostíme a nasekáme kolíbacím nožem na drobné části. Očištěná a opláchnutá játra semeleme mlýnkem najemno. Játra s namletou žemlí, kterou jsme namočili ve vodě a vyždímali, smícháme s rozsekaným masem a škvarky. Ochutíme kořením a solí, přidáme scezený vývar a vše promícháme. Plníme do čistých střev o délce 22 až 25 cm, která jsou z jedné strany dobře zašpejlována. Na konci střívka si necháme dostatek místa pro zašpejlování. Jitrnice se pak vaří po 15 kusech. Voda se přivede k mírnému varu a pak velmi zvolna vaříme 10-15 minut dle síly střívka. Hotové jitrničky plavou na hladině. Řezník pozná, zda jsou jitrnice hotové podle „pískání“. Jitrničky po vylovení opláchneme vlažnou vodou a skládáme na čisté prkno. Jitrnice se mohou jíst studené nebo dozlatova opečené se šťouchaným bramborem a kysaným zelím.
Příloha
Chléb.

Původní receptura

Náročné na přípravu

Vaříme 10-15 minut dle síly střívka




Pokud hledáte platformu, která vám poskytne jasný přehled o možnostech online zábavy, určitě stojí za pozornost projekt, který jsem nedávno objevil. Nabízí aktuální informace, detailní recenze a srozumitelné návody, jak se v tomto prostředí bezpečně a efektivně pohybovat. Oceňuji jeho profesionální přístup a důraz na ověřené zdroje. Díky přehledné struktuře a modernímu designu se zde rychle zorientuje každý, od úplných nováčků po zkušené hráče. Pokud chcete získat kvalitní tipy a inspiraci, doporučuji navštívit https://českéonlinecasino.com/, kde najdete vše potřebné na jednom místě.