top of page

Staročeský sulc


Staročeský sulc recept
Staročeský sulc

Sulc, nebo také huspenina se dělala při domácí zabíjačce z kůží, nožiček a kolen. Sulc se i steriloval bez přísad do sklenic, jako konzerva na horší časy. Stačilo otevřít sklenici, rozpustit, přidat nakrájenou kořenovou zeleninu, sladkokyselé okurky, vejce, a opět ponechat v chladu, nechat ztuhnout.


 

Ingredience


4 vepřové nožičky (nebo 500 g vepřových kůží)

2 l vody

2 mrkve

2 sladkokyselé okurky

2 vejce

1 vepřové koleno

1 cibule ocet

nové koření

bobkový list

pepř

sůl


 

Příprava


Vepřové koleno a nožičky vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celou cibuli a vaříme 2 hodiny do měkka. Půl hodiny před koncem ještě přidáme oloupanou mrkev. Vývar scedíme přes cedník, uvařenou mrkev dáme stranou. Nožičky a koleno necháme chvíli vychladnout, potom obereme maso a kůže, které ještě teplé rozemeleme na mašince. Čirý vývar přelijeme do hrnce, přidáme umleté maso, rozmícháme, ochutíme solí, pepřem, octem a ještě 5 minut povaříme. Přelijeme do pekáče, misek nebo srnčího hřbetu, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, sladkokyselé okurky, vejce a necháme v chladu ztuhnout. Hotový sulc nakrájíme na plátky nebo na kostičky, lehce pokapeme octem, posypeme nakrájenou cibulí.


 

Příloha


Podáváme s čerstvým chlebem.


 

Recepty Chodsko

Klasická receptura


Chodské recepty

Delší příprava


Tradiční chodská jídla

Vepřové koleno a nožičky vaříme 2 hodiny do měkka

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page