top of page

Wiener Schnitzel - Vídeňský řízek


Originální recept na vídeňský řízek
Wiener Schnitzel - Vídeňský řízek

Originální recept na vídeňský řízek.


Skutečně originální a opravdoví recept z Vídně. Vždy se osvědčí. Jinou alternativu nehledejte. Tajemstvím je přepuštěné máslo. Díky němu je vídeňský řízek křehký a křupavý.


 

Ingredience


1kg telecího masa

hladká mouka

čerstvá strouhanka

3 vajíčka

máslo

6 brambor

sůl

(citron)


 

Příprava


Řízky rozložíme, odstraníme kůži a naklepeme na tenko. Po obou stranách je osolte a opepřete. Mouku a strouhanku nasypeme na plochý talíř, rozklepneme do ní vejce a promícháme vidličkou. Řízky jeden po druhém obraťte nejprve z obou stran v mouce a poté v rozšlehaných vejcích a dbejte na to, aby žádná část nezůstala suchá. Nakonec je obalíme ve strouhance a hřbetem vidličky jemně přitlačíme (takto se lépe "suflérují"). Na velké pánvi (nebo 2 středních pánvích) rozpusťte tolik přepuštěného másla, aby řízky mohly dobře plavat. (nebo rozehřejte rostlinný olej s 1-2 lžícemi přepuštěného másla nebo másla). Řízky přidejte teprve tehdy, když je tuk tak horký, že se zpění, když do něj vhodíte pár drobků nebo malý kousek másla. V závislosti na tloušťce a druhu masa smažte řízky 2 minuty (u tenkých telecích řízků) až 4 minuty (u silnějších vepřových řízků) dozlatova. Otočte je naběračkou, propichujte!) a opečte i z druhé strany dozlatova. Křupavé řízky vyjměte a nechte okapat na kuchyňském papíře. Pečlivě je osušte. Před podáváním je naaranžujte a ozdobte plátky citronu.


 

Příloha


Podávejte s petrželovými brambory, rýží, bramborovým salátem nebo míchaným salátem.


 

Bavorské recepty

Původní receptura


Recepty Bavorsko

Snadné


Recepty z Bavorska

V závislosti na tloušťce a druhu masa smažte řízky 2 minuty



 


Originální recept na vídeňský řízek
Originální vídeňský řízek

 


Poznejte město Vídeň a vídeňskou kuchyni
Poznejte město Vídeň a vídeňskou kuchyni

Rakousko

Jak vznikl originální vídeňský řízek


Řízek se dostal do celého světa jako kulinářská vlajková loď vídeňské kuchyně. Je to dnes už jen pokrm pro turisty, nebo si Rakušané na vídeňském řízku stále pochutnávají? Vídeňský řízek je skutečně oblíbeným pokrmem u nedělního oběda v rakouských rodinách nebo při návštěvě vídeňské hospody. Díky zlatožlutému obalu se nejen skvěle vyjímá na talíři, ale také chutná křehce, šťavnatě a křupavě zároveň. Je přímo uprostřed skutečného života. Ozdobený petrželovými bramborami nebo bramborovým salátem, brusinkami a citronovým klínkem je vídeňský řízek pastvou pro oči. To vysvětluje, proč se tento pokrm rychle rozšířil do všech rakouských spolkových zemí. Ve městě, u jezera, na horách i v každém posledním koutě země je řízek dobře známý, i když pověst jeho předchůdce nebyla bezvadná, je to oblíbené jídlo Rakušanů.


Předchůdce vídeňského řízku je jedním z těch pokrmů, které původně sloužily prestižním účelům. V době renesance Benátčané pokrývali jídlo - zejména cukrovinky - plátkovým zlatem, aby demonstrovali luxusní životní styl. Když chtěla katolická církev v roce 1514 těmto výstřelkům učinit přítrž a pozlacování potravin zákonem zakázala, obrátili se italští kuchaři ke staršímu, alternativnímu způsobu přípravy: ke zlaté strouhance. S Rakouskem se tento masový pokrm údajně dostal do kontaktu kolem roku 1857 prostřednictvím rakouského polního maršála Radetzkého. Legenda praví, že ho "Cotoletta a la milanese" zaujala a sám recept dovezl k Dunaji. První známá zmínka o vídeňském řízku v rakouské kuchyni však pochází z roku 1831.



Vídeňský řízek z restaurace ve Vídni
Vídeňský řízek z restaurace ve Vídni

Rakouská kuchyně

Originální vídeňský řízek


Pokud si v Rakousku objednáte řízek, musíte vědět, že ne každý řízek lze jednoduše nazvat vídeňským řízkem. Pokud je v jídelním lístku uveden Wiener Schnitzel, znamená to telecí řízek, který je smažený na přepuštěném másle. Před obalováním se maso pečlivě naklepává, ochucuje a zvlhčuje, pak se namáčí v mouce, vejci a nakonec ve strouhance. Strouhanka se nepřitlačuje, aby se při pečení droždí zdušelo. To vytváří efekt "Páni, já jsem pravý vídeňský řízek!". Dobrý řezník má zvířata rád. Je to o úctě. Ke zvířeti, k přírodě, k zemědělci i k masu.



Rakouské pastviny
Rakouské pastviny

Odkud vlastně pochází maso, které skončí na vašem talíři jako řízek?


V Rakousku zemědělci, výrobci a kuchaři často spoléhají na tradici a znalosti svých předků. Tyto lidi spojuje jedna vize: zdokonalovat kvalitní a udržitelné potraviny a tradiční recepty inovativními přístupy. Josef Göltl, chovatel prasat plemene Mangalitza a Turopolje u Neziderského jezera v Burgenlandu, přestavěl svou farmu na ekologickou a hledal zvířata, která mohou žít celoročně venku. Farmář a mistr řezník Philip Wind je druhou generací své rodiny, která žije a pracuje ekologicky v salcburském regionu Lungau, a také to rád vysvětluje svým zákazníkům na trhu. Zvídavá mysl dvouhvězdičkového šéfkuchaře Heinze Reitbauera z vídeňské restaurace Steirereck se nespokojí s pouhým nalezením dobré suroviny pro nový pokrm; chce "pochopit" kořeny chuti.


 


1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page