top of page

Šišky s mákem


Šišky s mákem recept
Šišky s mákem

Pro 4 osoby


 

Ingredience



250g brambor

250g tvarohu

1 vejce

1 žloutek

100g polohrubé mouky

25g pšeničné krupičky

1 lžíce cukru

špetka soli

100g másla

6 lžic mletého máku

2 lžíce moučkového cukru


 

Příprava


Brambory omyjeme, zalijeme vodou a vaříme asi 25 minut. Poté je slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a prolisujeme přes hrubé síto. Smícháme je s tvarohem, vajíčkem, žloutkem, 2 lžícemi mouky, krupičkou, cukrem a solí a vypracujeme hladké těsto.

Z bramborového těsta odebíráme kousky velikosti vlašského ořechu, obalujeme je ve zbylé mouce a poté vyválíme na silnější nudle, které pokládáme na pomoučněný vál. K varu přivedeme větší množství osolené vody, bramborové šišky do ní po částech klademe a na středním ohni necháme asi 3 minuty táhnout. Poté šišky děrovanou naběračkou vyjmeme, prudce zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Máslo po částech rozehříváme v pánvi a bramborové šišky smažíme dozlatova. Poté je posypeme mákem a moučkovým cukrem. K pokrmu výborně chutná osvěžující jablečné pyré.


Příprava: asi 1 hodinu 40 minut


 

Příloha


Lesní ovoce, mléko nebo ovocný džus.


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Snadné


Tradiční chodská jídla

 Bramborové šišky smažíme dozlatova



 

Šišky s mákem recept
Šišky s mákem

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page