Ze staročeské kuchyně.
Ingredience
1 zaječí hřbet a zadní běhy
15 dkg slaniny
5-10 dkg šunky
2 cibulky
sůl
15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
kytička bylinek
1 bobkový list
10 zrnek pepře
3 hřebíčky
1/4 l bílého vína
1/2 1 hovězí polévky
5 dkg másla
Příprava
Starý zajíc není tak chutný jako mladý, proto jeho úpravě musíme věnovat větší pozornost. Hluboký pekáč vyložíme na dně slaninou, šunkou, cibulkami, celerem, mrkví a kořenovou petrželí, kytičkou bylinek, jedním bobkovým listem, několika zrnky pepře a hřebíčky. Na to narovnáme na hřbetě a bězích proslaněného zajíce. Zalijeme jej bílým vínem a hovězí polévkou, pokryjeme papírem potřeným máslem a dusíme v dobře vyhřáté troubě pozvolna do měkka, což trvá podle stáří zajíce 2 až 3 hodiny. Pak šťávu slejeme (tuk na povrchu sebereme), procedíme a podáváme ve zvláštní nádobce. Podle chuti dosolíme.
Příloha
Osmažené brambory, knedlíky nebo makaróny; dáváme je někdy na mísu jako obložení zajíce.
Původní receptura
Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu
Dusíme v dobře vyhřáté troubě pozvolna do měkka 2 až 3 hodiny
Commentaires