top of page

Sušené houby


 Sušené houby recept
Sušené houby

Jak správně usušit houby.


 

Ingredience


Pravé hřiby a hřibovité houby (s výjimkou klouzků a některých kozáků)

václavky

některé čirůvky

pečárky

apod.


 

Příprava


Vybíráme sušší, zdravé, nečervavé plodnice. Nožem je zbavíme nečistot, kloboučky otřeme hadříkem. Houby určené k sušení nikdy nepereme. Krájíme je na plátky 3 až 5 mm silné a pokládáme je na rámy se silonovým pletivem tak, aby se nepřekrývaly. Obvykle je sušíme na slunci nebo v průvanu a chráníme před deštěm. Nenecháváme je venku přes noc, aby nezvlhly. V místnosti je sušíme blízko kamen. Plátky hub můžeme někdy navléknout jehlou na režnou nit a sušit je v okně. Krájíme je podélně tak, aby zůstal spojený klobouček se třeněm. Když plátky chrastí, jsou usušené, ale nesmějí se lámat a drobit. Ukládáme je do dvojitých papírových sáčků nebo do zavařovacích sklenic s víčkem a skladuji je v suché a chladné komoře. Nedoporučují se plátěné sáčky ani sáčky z PVC, houby pak vlhnou a plesnivějí.


 

Před vařením


Před přípravou jídla sušené houby propláchneme a namočím je asi na deset minut do studené vody nebo do mléka.


 

Myslivecké recepty

Původní receptura


Zvěřina recepty

Před vařením asi 10 minut namočit do studené vody nebo mléka


Recepty Český les

Pozor při sběru hub

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page