top of page

Kyselo po Šumavsku též jako štědrovečerní polévka

Aktualizováno: 24. 12. 2024


Kyselo po Šumavsku recept

Šumava a Klatovsko. V některých částech též jako štědrovečerní nebo vánoční polévka. Ryba se do polévky nepřidávala. Dominovalo zelí a houby. Celkově to byl vydatný a sytý pokrm.



Ingredience


Pro 8 osob


300g brambor

1l vody

0,75l sterilovaného zelí

4 cibule, kmín

nové koření

celý pepř

bobkový list

0,5l kyselé smetany

30g hladké mouky

2 vejce

1 sklenička hříbků v kyselém nálevu

špek (salám)

mrkev

máslo

ocet

sůl



Příprava


Do vody dáme vařit nakrájené brambory, scezené sterilované zelí (můžeme pokrájet), nakrájenou cibuli, mrkev, kmín, nové koření, celý pepř a bobkový list. Když jsou brambory měkké, zašleháme do polévky kyselou smetanu rozmíchanou s hladkou moukou a vajíčky. Po chvíli varu přidáme kyselé hříbky i s nálevem a škvařený špek. Znovu chvíli povaříme, přidáme máslo a podle potřeby i sůl a ocet.



Příloha


Chutná samostatně. Můžeme i podávat s chlebem nebo houskou.



ree


Pro opravdu delikátní a jemnou chuť můžete použít místo českého zelí německé: GUT&GÜNSTIG Wein-Sauerkraut EDEKA (vinné zelí), Spreewaldhof Sauerkraut nebo Gourmet-Sauerkraut EDEKA.





Myslivecké recepty

Původní receptura


Zvěřina recepty

Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu



Recepty Český les

Příprava 60 minut





2 komentáře


MIL KES
MIL KES
(24. 6.)

Toto jídlo zní opravdu velmi lákavě a připomíná vám teplé rodinné večery. Jsem si jistá, že ho mnoho z vás ocení, zejména v chladném období. Pokud se vám tento recept líbil, mohl by vás zajímat i web online kasina CZ Betor Casino, kde najdete mnoho dalších kulinářských nápadů a receptů a také se dozvíte o různých kulturních akcích a konferencích, které by vás mohly zajímat.

To se mi líbí

Výborná otázka! Kyselo po Šumavsku je skutočný poklad českej vidieckej kuchyne, a áno – v niektorých rodinách sa naozaj podáva aj na Štedrý večer namiesto rybej polievky, hlavne tam, kde sa traduje skromnosť a jednoduchosť. Tradičný recept využíva chlebový kvások – nie ocot, ako si mnohí myslia. Varený zemiak, sušené huby (ideálne hríby z miestnych lesov), trocha cibule, bobkový list, a všetko sa zakončí vajíčkom alebo smotanou podľa chuti. Na Vianoce sa verzia často robí o niečo slávnostnejšia – s kúskom masla navyše a niekedy sa pridáva aj kúsok údeného na dochutenie. A keď sa ti pri varení zbiehajú sliny, ale máš chuť aj na trošku oddychu, odporúčam si dať pauzu pri online kasino Betonred Casino SK – možno ta…

Upraveno
To se mi líbí
bottom of page