Kyselo po Šumavsku též jako štědrovečerní polévka
- Region Chodsko
- 24. 12. 2024
- Minut čtení: 1
Aktualizováno: 24. 12. 2024

Šumava a Klatovsko. V některých částech též jako štědrovečerní nebo vánoční polévka. Ryba se do polévky nepřidávala. Dominovalo zelí a houby. Celkově to byl vydatný a sytý pokrm.
Ingredience
Pro 8 osob
300g brambor
1l vody
0,75l sterilovaného zelí
4 cibule, kmín
nové koření
celý pepř
bobkový list
0,5l kyselé smetany
30g hladké mouky
2 vejce
1 sklenička hříbků v kyselém nálevu
špek (salám)
mrkev
máslo
ocet
sůl
Příprava
Do vody dáme vařit nakrájené brambory, scezené sterilované zelí (můžeme pokrájet), nakrájenou cibuli, mrkev, kmín, nové koření, celý pepř a bobkový list. Když jsou brambory měkké, zašleháme do polévky kyselou smetanu rozmíchanou s hladkou moukou a vajíčky. Po chvíli varu přidáme kyselé hříbky i s nálevem a škvařený špek. Znovu chvíli povaříme, přidáme máslo a podle potřeby i sůl a ocet.
Příloha
Chutná samostatně. Můžeme i podávat s chlebem nebo houskou.

Pro opravdu delikátní a jemnou chuť můžete použít místo českého zelí německé: GUT&GÜNSTIG Wein-Sauerkraut EDEKA (vinné zelí), Spreewaldhof Sauerkraut nebo Gourmet-Sauerkraut EDEKA.

Původní receptura

Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu

Příprava 60 minut
Toto jídlo zní opravdu velmi lákavě a připomíná vám teplé rodinné večery. Jsem si jistá, že ho mnoho z vás ocení, zejména v chladném období. Pokud se vám tento recept líbil, mohl by vás zajímat i web online kasina CZ Betor Casino, kde najdete mnoho dalších kulinářských nápadů a receptů a také se dozvíte o různých kulturních akcích a konferencích, které by vás mohly zajímat.
Výborná otázka! Kyselo po Šumavsku je skutočný poklad českej vidieckej kuchyne, a áno – v niektorých rodinách sa naozaj podáva aj na Štedrý večer namiesto rybej polievky, hlavne tam, kde sa traduje skromnosť a jednoduchosť. Tradičný recept využíva chlebový kvások – nie ocot, ako si mnohí myslia. Varený zemiak, sušené huby (ideálne hríby z miestnych lesov), trocha cibule, bobkový list, a všetko sa zakončí vajíčkom alebo smotanou podľa chuti. Na Vianoce sa verzia často robí o niečo slávnostnejšia – s kúskom masla navyše a niekedy sa pridáva aj kúsok údeného na dochutenie. A keď sa ti pri varení zbiehajú sliny, ale máš chuť aj na trošku oddychu, odporúčam si dať pauzu pri online kasino Betonred Casino SK – možno ta…