top of page
Houbaření Český les

Jaké úlovky na vás čekají ve zdejších lesích?

Na houby do Českého lesa

Foto: Archiv Region Chodsko

Houby Českého lesa nemají žádné kalorie a navíc mohou být i léčivé

Je jedno jestli nám houby chutnají, jestli je jíme nebo ne, sbíráme je rádi všichni. Pravděpodobně se v nás projevuje lovec a radost z nalezeného úlovku. Náš národ je zkrátka národem houbařů.

V České republice se vyskytuje více než 2000 druhů jedlých hub, z nichž 300 druhů je bezpečněji poznatelných a vyzkoušených pro úpravu v kuchyni. Růst hub závisí hlavně na průběhu počasí. Pokud je v lesích stále spíše sucho, hojnější růst lze tedy očekávat až po vydatných deštích. O prázdninách se do přírody chodí všeobecně více a přitom mnozí houby sbírají. Je to činnost velmi oblíbená, jedná se o téměř národní sport. Každý, kdo sbírá houby pro kuchyň, sbírá jen to, co dokonale zná. Houby se určují podle specifických znaků. Nikdy nesbírejte houby jen podle obrázku či fotografie.

Na houby do Českého lesa

Foto: Archiv Region Chodsko

20 méně známých druhů hub Českého lesa

V letních měsících lze již najít všechny letní druhy. Rostou také ty druhy, které rostou po celou sezónu, tedy od časného jara do pozdního podzimu. Když se vydáte s košíkem do lesa, nemusíte se tedy vrátit s prázdnou. A nemusí to být jen hříbky. Seznamte se s houbami, které jsou nejen jedlé, ale i minimálně stejně chutné a byla by velká škoda je nechat bez povšimnutí.

20 nejoblíbenějších druhů hub

Vždy dbejte na to, abyste neupravovali jiné houby, než ty, které bezpečně znáte. Houby sbíráme vždy do košíků či tašek z prodyšných materiálů. Obsahují totiž 85% vody a mohou se snadno zapařit a za velmi krátký čas plesnivět. Po návratu z lesa každou houbu důkladně prohlédněte. Podezřelé nebo červivé plodnice vyhoďte, žádnou dobrou službu Vám neudělají. Pokud nemáme prostor je ihned po příchodu z lesa zpracovat, očištěné houby uložíme na chladné místo do 10°C (sklep, lednice), a postupně zpracujte do 2 dnů.