top of page

Chodský koláč I.


Chodský koláč recept
Chodský koláč I.

Krchleby.


Každý kraj má svou místní specialitu. Na Domažlicku to jsou neodolatelné koláče. Recept na tuhle tradiční sladkost zná jen málokterá hospodyňka v kraji. Chodské koláče se v místních rodinách pekly už od nepaměti a jejich kvalita a zdobení odrážely fantazii pekařky a velikost peněženky každé rodiny. Chodské koláče jsou tradičním receptem zdejšího kraje. Recept na ně se dědí po generacích. Koláče jsou hodně mazané tvarohem, zdobené mákem, povidly, posypané hrozinkami a mandlemi. Jsou polité smetanou s rumem a nakonec posypané vanilkou a cukrem. Koláče se ještě navíc zdobí šlehačkou, to je taková Krchlebská specialita.

Ta se používá jenom zde.


 

Ingredience


Těsto:


250g polohrubé mouky

250g hrubé mouky

špetka soli

1 sáček sušeného nebo 1/2 kostky čerstvého droždí

4 žloutky

250 ml mléka

100g změklého másla

125g krupicového cukru

1 kelímek smetany

rum na polití

1 vanilkový cukr

10 dkg moučkového cukru na posypání


 

Náplně:


Tvarohová náplň

2 kostky tvarohu

1/2 kelímku smetany ke šlehání

1 balíček vanilkového cukru

1 žloutek

1 bílek na sníh

rum podle chuti


Povidlová náplň

švestková povidla

tlučený hřebíček

rum


Maková náplň

70g cukru krupice

1 balíček vanilkového cukru

140g mletého máku

1 lžička medu

1 lžička švestkových povidel

špetka skořice


 

Příprava


Oba druhy mouky prosejeme se solí do mísy, přidáme droždí, změklé máslo, žloutky rozmíchané v mléce a cukru. Těsto zpracováváme asi 15 minut a pak je necháme kynouc na teplém místě asi 2 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý znovu propracujeme a vytvarujeme na tenkou placku s lehce zvýšenými okraji. Zatímco připravené těsto kyne, popravíme si tvarohovou náplň, kterou potřeme koláče. Povidly a mákem vytvoříme na tvarohu různé ornamenty a dozdobíme mandlemi a rozinkami namočenými v rumu. Okraje koláče potřeme bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C. Po vyndání z trouby posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem a polijeme smetanou s rumem.


 

Příloha


Káva, čaj.


 




Těsto nechat na půl hodiny nakynout, pak znovu nakypřit a zase nechat vykynout. Pak teprve vytvarovat bochánky, které ještě necháme patřičnou dobu odpočívat. Teprve pak začít rukou tvarovat koláče. Můžete to zkusit dělat i válečkem, ale nemusí to být úplně ono. Právě to závěrečné polití smetanou odlišuje ty pravé chodské koláče od všech ostatních. A pravda je, že na jeden koláč padne jedno poctivé štamprle rumu. Výsledkem toho všeho je, že není poutě a oslav v širokém okolí, aby tam nechyběly Krchlebské koláče. Z pečícího papíru si vyrobte šablonu, aby měly všechny koláče stejnou velikost.


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Náročné na přípravu


Tradiční chodská jídla

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C



 

„Bez práce nejsou koláče.“


 

187 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page