top of page

Holubce I.


Holubce Tachovsko recept
Holubce Tachovsko

(Tachovsko - pohraničí) Holubce, holubky, zakrucana kapusta, sarmy a šulky. Už před válkou se na Tachovsku připravovaly například plněné papriky (složením náplně velmi podobné holubcům). Tradičně se holubce připravovaly ve dny sváteční nebo svatební a to z důvodu časové náročnosti, protože každodenní vaření staví zejména na hodnotě úspory času a jednoduchosti. Měly také formální a symbolickou povahu. Závitek symbolizoval naplněnost, hojnost, spojení a plodnost může na sebe nabalovat kulturní významy pro svůj tvar a formu. Jako je zavíjení, zavazování a zaplétání. Často byly spojované se svatbou ale i jinými svátky.


 

Ingredience


1 zelná hlávka (asi 2 kg)

(mladé, křehké, které ještě není příliš tvrdé)

300 g vařené rýže (napůl uvařená)

zasmažená cibule

500 g mletého vepřového masa

uzené (na kostičky, kůže necháme stranou)

paprika (na kostičky)

masox

pepř

vegeta

sůll


 

Příprava


Hlávku zelí je třeba řádně hmatem vyzkoušet, zda není moc tvrdá. Pokud neseženeme mladé zelí, lze nechat listy přemrznout v mrazáku, po rozmrznutí ztratí křehkost a holubce se lépe tvarují. Zelné listy nebo celé hlávky se dají vařit do vody. Vaříme do měkka a připravíme si náplň. Pokud mají uvařené zelné listy silný košťál, rozpůlíme je a košťály vyřízneme. Měkké listy zevnitř hlávky necháme tak, jak jsou. Košťály a poškozené listy dáme stranou.



 

Náplň


Do listů nebo polovin listů balíme náplň tak, aby oba konce závitku byly ideálně stažené dovnitř. U listů, které mají tvrdší okraj, stáhneme dovnitř jen jeden z okrajů. Závitky by měly být spíše malé a pevně zavité. Do hrnce na dno si připravíme kůže z uzeného masa, které jsme použili do náplně, a dále košťály a zelné listy, které se nám v průběhu práce roztrhaly. Skládáme je vedle sebe do hrnce, můžeme i ve více vrstvách. Závitky shora poklademe opět zelnými listy, které nám zbyly. Závitky zalijeme vodou a vaříme tak, aby byly ve vodě všechny ponořené. V hotovém závitku by měla být rýže doměkka uvařená, proto v průběhu vaření občas jeden vyjmeme a ochutnáme. Musíme počítat s tím, že nám závitky v hrnci lehce nabydou. Rýže získá vařením na objemu a vyplní zelné listy tak, že závitky budou pevné.



 

Příloha


Holubce podáváme teplé samotné s trochou zakysané smetany nebo s rajskou omáčkou. Pokud zbydou holubce z předchozích dní, je možné je opéct na pánvi na troše oleje. Holubce se zároveň ohřejí a získají ještě novou smaženou příchuť. Chutné jsou i studené.


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Náročnější příprava


Tradiční chodská jídla

Vaříme 45 minut



 

Holubce Tachovsko recept
Holubce Tachovsko

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page